– Fattern er forbildet mitt

– Fattern er forbildet mitt

Helene Olafsen vil helst leke fremfor å trene og griper enhver anledning hun får til å oppleve noe nytt. Nå har hun skrevet en bok med 365 øvelser som hun håper kan få folk til å finne en bevegelseshverdag som gir mer enn den tar.

TEKST: Tanja Reine FOTO: Torbjørn Tandberg og Privat

– Det som er så deilig med reality-TV er at du får gjøre ting du aldri ellers hadde fått gjort, og får gjort det på ekte, sier Helene Olafsen. Den tidligere snøbrettkjøreren og programlederen kommer rett fra et besøk hos God morgen Norge. Denne gangen har hun snakket om deltakelsen i TV-programmet Norges nye megahit, der hun hver lørdag før jul har fremført en selvlaget låt.

– Jeg synes jeg var kjempemodig som takket ja. Jeg hater uttrykket komfortsone, men jeg liker veldig godt å gjøre nye ting, og å synge på TV var definitivt noe helt nytt. Jeg er jo redd for å drite meg ut, men samtidig så er det jo ikke så veldig farlig. Jeg har ikke lyst til å komme dit at redselen for å drite meg ut veier tyngre enn lysten jeg har til å oppleve nye ting, sier hun.

Fatterns treningsfilosofi
Helene trives godt i små, intense bobler, der potensialet for å lære mye på kort tid er stort. Hun har vært programleder for Senkveld, vunnet Skal vi danse, kommet til finalen i Mesternes mester og ledet Idrettsgallaen, bare for å nevne noe av det hun kan se tilbake på etter at hun la idrettskarrieren på hylla. For opprinnelig var det snøbrettcrossutøver Helene var, og hun har medaljer fra en rekke mesterskap, deriblant VM-gull fra 2009 og sølv og bronse fra X-Games.

Det siste halvåret har hun tilbragt mye tid på hjemmekontoret. Der har hun samlet tanker og øvelser fra tiden som aktiv utøver og tilpasset dem til et vanlig liv. Resultatet er boken En om dagen. Den er i kategorien treningsbok, selv om Helene selv ikke er en stor tilhenger av ordet trening.

Saken fortsetter etter bildet.

– Folk forbinder det med så mye forskjellig, ofte med noe negativt og nok en ting som må gjøres. Da jeg la opp, følte jeg meg ferdig trent, så jeg tenker ikke på det jeg driver med som trening. Det føles som et belastet ord. Jeg driver heller med bevegelse eller lek, derfor er dette kanskje en litt annerledes treningsbok, sier hun.

I boken har Helene samlet 365 øvelser, en øvelse til hver dag, hele året. Som en rød tråd i boken er treningsfilosofien til «fattern» aka Arne Jørgen Olafsen, faren til Helene. Han var både trener, manager, materialforvalter og taxisjåfør da Helene var aktiv idrettsutøver, og hans treningsfilosofi har Helene fortsatt med seg.

– Da vi satt i bilen sammen eller jogget langtur, var det en del av det han sa som brant seg fast i meg og som jeg føler er overførbart til et ikke-profesjonelt idrettsliv. Jeg lærte at trening skal være lystbetont og at gleden ved å være i bevegelse er viktigere enn strenge regler for hva som regnes som trening og ikke. Det er ikke nødvendigvis bedre å løpe intervaller på fire ganger fire enn å ha fartslek, selv om alle tror det. Jeg opplever at det regjerer en ekstrem detaljstyring i folks treningshverdag, som jeg aldri har kjent meg igjen i, selv ikke da jeg drev som proff utøver, sier hun.

En om dagen
For Helene har trening alltid vært en måte å tømme hodet på og holde seg i vater, både fysisk og mentalt. Er hun ikke i bevegelse blir hun, ifølge henne selv, en surere og dårligere utgave av seg selv. Og det var slik bokprosjektet startet.

– Jeg var gravid og hadde ikke lyst til å flytte meg av flekken for første gang i livet. Og det gjorde jeg nesten ikke heller. Da jeg fikk barn, ble jeg fortsatt sittende i sofaen. Jeg kjente at noe måtte gjøres, og da begynte jeg med én øvelse om dagen. Det var mye mer overkommelig enn å melde seg inn i et treningssenter. Jeg gjorde øvelsen til jeg ble sliten og kjente en forskjell, og det funket så bra at jeg tenkte det kunne være en fin løsning for andre også, sier Helene, som er lei av presset om at man må ha på seg lycra og joggesko for at trening skal ha en verdi.

– Målet med boken er at du blir litt bedre kjent med egen kropp og tar eierskap til din egen bevegelseshverdag. Den er mitt lille hjertebarn. Jeg ønsker at den skal være et godt oppslagsverk, og at jeg kanskje kan være det pappa var for meg for den som leser, sier hun.

Saken fortsetter etter bildet.

De skulle bare male
For to år siden flyttet Helene og samboeren Jørgen Nilsen til Malmøya, etter å ha forelsket seg i en sjarmerende gammel villa på visning. Opprinnelig var planen bare å male, men det ene tok det andre, og de er fortsatt ikke ferdige med å pusse opp.

– Jeg synes det var helt fantastisk å kunne flytte rett inn og fikse ting litt på sikt. Men Jørgen er utdannet tømrer og visste nok hele tiden at vi måtte gjøre mye. Det er et hus fra 1870 så jobben ble enormt stor, spesielt når vi gjør det aller meste selv. Men Jørgen er kjempeflink, sier hun.

Helene er gravid med barn nummer to, og hun har allerede begynt å glede seg til en aktiv hverdag med to små. Fra før av har paret en sønn på halvannet år.

– Jeg er evig takknemlig for at jeg har fått vokse opp i idretten selv, og jeg håper jo at de får oppleve noe av det samme. Men enda viktigere er det at de lærer at man kan tape, og at det ikke nødvendigvis er det samme som å mislykkes, forteller hun.

Mål om å ha det gøy
Hva planene er fremover, utover å ha foreldrepermisjon, er Helene usikker på. Men hun håper at hun klarer å navigere etter det som er gøy, for det er da hun har det best.

– Jeg tror mange redde for å prøve nye ting fordi målet altfor ofte er å lykkes. Mitt mål er i mye større grad å prøve, og da er alt annet en bonus. I Norges nye megahit hadde jeg ikke et mål om å bli Beyoncé, jeg forventer ikke platekontrakt. Men hvis jeg kan gjøre noe gøy sammen med andre underveis, så er det det jeg ønsker å oppnå. Som fattern sier: skuffelser og gleder ligger veldig ofte i forventningene.

Følg Helene på Instagram: @heleneolafsen
Her kan du følge oppussingen av huset på Malmøya: @viskullebaremale