Dekorer bordet med blomster til jul

Dekorer bordet med blomster til jul

Et blomstrende julebord dekorert i rødt og natur, skaper en koselig, varm og tradisjonell atmosfære. Skal du følge årets trend derimot, må bordet ha et rustikt utseende.

TEKST: Christina Oppelstrup Juelsen FOTO: Torbjørn Tandberg/Mester Grønn

– Hvis du skal følge trenden i år må du gå for jordfarger når du skal pynte bordet til jul. Det sier Cecilie, som er nestleder hos Mester Grønn på Oslo S. Da kan det være fint å kombinere kongler og grener med barbunter som legges direkte på bordet, for å få et innslag av grønt.

– Grønt har jo vært super trendy i hele år, så jeg vil tro at det blir populært også til jul og nyttår, sier Cecilie, og forklarer at buntene kan legges på bordet noen timer før man skal ha selskap.

– Eller så går rødt alltid igjen til jul sammen med gullpynt. Til nyttår er det mye hvitt og sølv, sier hun.

Les også: Juleheftene har ankommet Narvesen.

 La det bugne

Det trenger ikke å være vanskelig å dekorere et vakkert bord. Et godt tips fra Mester Grønn er å bruke små vaser eller glass fylt med avskårne blomster.

 – Da kan man bruke alle typer blomster, men det som har vært en gjenganger de siste årene er at folk plukker selv ut ifra 3 for 2 miksen vår, forklarer Cecilie, og understreker at de har et av byens beste utvalg av buketter med avskårne blomster.

Vasene kan gjerne være i ulike former og størrelser, men oppfordringen er å være raus med både blomster, lys og pynt.

– Spre vasene utover, slik at hele bordet blir dekorert, og kombiner gjerne med både levende lys, sølvtråd plante og lyslenker. Da blir det ekstra lunt og stemningsfullt,
sier Cecilie.

Tenk miljøvennlig også til jul

Selv om mange liker å dekorere bordet med både gull og glitter i høytiden, oppfordrer Mester Grønn folk til å være litt miljøbevisste.

– Vi har sluttet med glitter på våre produkter, ettersom det inneholder mikroplast. Blant annet selges julestjernene nå uten glitter. Derfor håper vi også at folk styrer unna det i år, sier Cecilie, og legger til at det kan være lurt å tenke gjenbruk.

Man kan for eksempel kjøpe pynt man kan bruke igjen neste år eller ved en senere anledning. Samtidig kan det lønne seg å se igjennom skuffer og skap før man eventuelt går ut å kjøper ny pynt og dekorasjon. Kanskje har man noen små vaser man har arvet som kan være fine å bruke?

Les også: Sunt mellommåltid i farta. 

Typiske feller

Man står forholdsvis fritt når man skal dekorere bordet med blomster til jul. Likevel er det noen blomster man kanskje bør styre unna på grunn av allergi og sterk lukt.

– Julestjerner og svibler kan være greit å unngå, mens amaryllis som regel ikke er noe problem. For mange er dette også en favorittjuleblomst som faktisk kan kjøpes som snittblomst, sier Cecilie.

En annen typisk felle man bør unngå er å pynte julebordet med høye blomster og lysestaker.

– Skal man ha en bukett på bordet kan det være lurt å tenke på om det er plass nok til å ha den der. Er det det, kan det holde med én stor bukett og flere små vaser rundt. Ønsker man likevel flere buketter, lager Mester Grønn også små borddekorasjoner på bestilling.

– Disse er lave slik at man kan se hverandre over bordet, sier Cecilie og smiler.

Ønsker du å spare litt tid i den travle juletiden, kommer Mester grønn også i år til å ha en «gjør det selv pakke» med alt du trenger for å pynte det vakreste julebordet. Pakken kan bestilles på mestergrønn.no og leveres rett hjem på døren eller hentes i butikk.