Holdt hjulene i gang på en nesten tom stasjon

Holdt hjulene i gang på en nesten tom stasjon

Mens nesten alle restauranter og butikker på Oslo S holdt stengt, jobbet renholderne på spreng for å rengjøre og desinfisere stasjonen. Vekterne opprettholdt også sine vanlige hverdagsoppgaver, til tross for færre mennesker på stasjoner.

TEKST: Kine Myrvold FOTO: Torbjørn Tandberg

På en vanlig dag er rundt 160.000 reisende innom Oslo S. I løpet av noen dager i mars stengte butikk etter butikk, og spisested etter spisested på Oslo S og i Østbanehallen. Det kom stadig færre reisende innom stasjonen. Tilbake sto renholderne, vekterne og ansatte i noen av butikkene som ikke stengte. Sammen sto de foran noen måneder som ikke ville ligne normalen.

– Østbanehallen stengte helt, så der har vi fått vasket i kriker og kroker som vi vanligvis ikke får vasket, sier Berit Urianstad, driftsleder hos Bane NOR Eiendom.

Samtidig har både Østbanehallen, og hele Oslo S blitt desinfisert med en metode som kalles fogging. Fogging dreper 99,9 prosent av virus og bakterier.

Desinfiserer ofte

Renholdspersonalet fra Eir Renhold har vanligvis to på jobb til hver vakt, døgnet rundt. Nå har de to ekstra.

– Heiser, håndtak på rulletrapper og oppbevaringsbokser skal desinfiseres 3-4 ganger i løpet av dagen. Det offentlige toalettet vaskes ofte gjennom dagen og desinfiseres hver morgen, sier Yogathas Rasmanickam, arbeidsleder for Eir Renhold på Oslo S.

Han sier at hverdagen ikke veldig annerledes nå enn det var før coronaen kom, men at det er et veldig mye større fokus på antibac. Når det i en periode var færre mennesker på stasjonen, fikk de også god tid til å forberede seg til å ta i mot alle de reisende igjen.

Driftsleder i Bane Nor Eiendom, Berit Urianstad, og arbeidsleder for Eir Renhold på Oslo S, Yogathas Rasmanickam. Foto: Torbjørn Tandberg.

– Folk har tatt hensyn

Avarn Security (tidligere Nokas) har også hatt alle sine vektere på jobb nærmest som normalt. De har beroliget folk om at det fortsatt er trygt å ta toget, grepet inn i situasjoner hvor det har vært nødvendig og hatt sine vanlige arbeids- oppgaver og serviceoppdrag.

– Vi opplever at folk har tatt bra hensyn. De som har kommet bort til oss for å spørre om ting har holdt god avstand. Vi har informert om hvor det finnes antibac og om de nye reglene vi ønsker at folk skal følge på stasjonen, sier Gard Almeland, områdeleder for Avarn Security på Oslo S.

De nye reglene han snakker om, er at man holder avstand til sine medreisende. Slike klistremerker som du kanskje har sett at har kommet opp på en del seter på togene om at setene ikke er i bruk, er også satt opp på en del av setene i venteområdene på stasjonen.

– Hvis vi ser at det er noen som sitter på de merkede setene, går vi bort og spør pent om de kan flytte seg dersom de som sitter ved siden av hverandre ikke er fra samme husholdning. Det pleier ikke å være noe problem å få folk til å flytte seg om det er behov, sier Almeland.

Glede og positivitet

Han tror krisen har gjort at vi tenker mer på fellesskapet enn vi har gjort tidligere – at vi tar mer hensyn til hverandre.

– Det er en del som kommer bort til oss for å spørre om hva som er riktig å gjøre når de er på stasjonen og på toget. Da gir vi beskjed om de samme rådene som myndighetene gir: Host og nys i armhulen, bruk håndsprit og hold avstand, sier Almeland, og legger til:

– Jeg må skryte av gutta som har vært på jobb her gjennom hele denne tiden – de gjør en fenomenal jobb. De ser løsninger, er gode på å jobbe i team og har smittevern i fokus hele tiden. Samtidig er det godt å se glede og positivitet både hos de ansatte som vender tilbake på jobb på stasjonen og hos de reisende.

Holdt åpent hele perioden

Narvesen-kiosken som du finner mellom spor 4 og 5 holdt åpent gjennom hele corona-perioden, da det meste andre stengte.

– Vi valgte å holde åpent for å prøve og ivareta arbeidsplassen vår, beholde kollegaene våre og ikke minst kundene våre. Ved å holde åpent var det lettere å «følge med i timen», få med seg når folk kom, når det kom endringer i reglene og å tilpasse oss etter de, sier Vårin Bolstad, daglig leder på Narvesen 417.

Det måtte noen drastiske endringer til for å klare det. I tillegg til å sette opp pleksiglass ved kassene, ble alt tilbehør til mat og kaffe satt bak disken. På den måten kunne de gi kundene det de ville ha på forespørsel. Det har vært hyppig rengjøring av alle overflater, og til tross for at de har vært få på jobb, har alle kassene vært åpne for å holde god avstand mellom kundene. De åpnet fortsatt kl. 05, men reduserte åpningstiden på kveldene og helgene. Salget har på det verste hatt en nedgang på 80 prosent siden fjoråret. Det gjorde at en del av de ansatte måtte permitteres selv om de holdt åpent. Av totalt 14 ansatte, var én i barselpermisjon og 11 permitterte.

Saken fortsetter etter bildet. 

Narvesen har holdt åpent i hele koronaperioden og Ndumbeh Sallah har vært et lyspunkt for mange. Bildet i midten er fra da hun fikk blomster av en fornøyd kunde. Foto: privat.

– Den dyktige butikksjefen min, min fantastiske matansvarlig og jeg holdt skuta oppe i lang tid. Det ble lange dager, spesielt på meg, men det var absolutt nødvendig for å kunne drifte både økonomisk og smittemessig forsvarlig, og samtidig opprettholde tilbudet til kunden. I takt med økt trafikk har vi utvidet åpningstider fortløpende og fått flere inn på jobb, sier Bolstad.

Hun beskriver 13. mars og tiden etterpå som surrealistisk. Stasjonen, hvor det ellers daglig er 160.000 mennesker innom, ble plutselig nesten tom for reisende. Rundt dem stengte mange av butikkene og spisestedene ned.

– Jeg har vært i gamet her på Oslo S siden 1998 og aldri noensinne har jeg opplevd noe lignende. Aldri trengt å nedbemanne, aldri trengt å permittere, aldri opplevd frafall av kunder over så lang tid. Fredag 13. mars var en rar dag. Jeg stod på jobb og forventet et fredagsrush som aldri kom fordi folk forsvant nesten umiddelbart etter pressekonferansen. Men det viser jo at mange var flinke og fulgte oppfordringen fra myndighetene, sier Bolstad, og legger til:

– Teamet mitt har vært kjempeflinke på omstillingene gjennom hele perioden, både på nedturen og på vei opp igjen. Det er alfa omega for god butikkdrift og jeg er takknemlig og stolt over hva de har fått til.