
Sommerens lesetips
Sommeren er tid for å lene seg tilbake med en god bok. Ark gir deg tips til bøker du kan fordype deg i, enten du er på stranden, i hagen eller i lenestolen hjemme en regnværsdag. Du finner bokhandelen ved Flytoget-terminalen.
Tekst: Bokomtaler fra ARK Foto: ARK og forlagene
Pengesnakk
Lise Vermelid Kristoffersen
Hemmeligheten bak en lykkelig økonomi. Bruker du penger på det som gjør deg glad? Eller føles det ut som om pengene bare flyr? Synes du økonomi høres kjedelig ut, men kunne ønske du hadde mer penger til overs? Du kan faktisk få råd til det du drømmer om, uten at du må gi avkall på tingene og opplevelsene som gir deg glede.
Mange av oss tror privatøkonomi er vanskelig, og bekymrer oss for penger. Lise Vermelid Kristoffersen viser deg hvordan økonomien din er styrt av følelser, og hvordan du kan snu dette til din fordel. Hva setter du mest pris på? Reiser? Et koselig hjem? Å gå ut med vennegjengen? Du kan bruke penger på det du verdsetter høyt, hvis du slutter å bruke penger på alt som ikke er viktig for deg. Her er motivasjonen du trenger for å endre vanene dine.
Lise Vermelid Kristoffersen er kjent fra den populære podcasten, Instagram-kontoen og bloggen Pengesnakk. I denne boka viser hun deg hvordan du kan bli lykkeligere ved å tenke litt annerledes på penger.
Historien om Ásta
Jón Kalman Stefánsson
Hvorfor skal det være nødvendig å falle ned fra en stige for å skjønne hva som er viktig i livet?Sigvaldi ligger på et fortau i Stavanger, han er en gammel mann. «Min gode Gud, så urimelig jeg har vært i livet», tenker Sigvaldi. Plutselig vil han fortelle om Ásta, datteren. For det er så mye, så fryktelig…
For Ásta beveger livet seg mot katastrofen, igjen og igjen. Foreldrenes ekteskap tar slutt, de som elsker henne forlater henne – eller hun forlater dem. Veien bort fra Island fører til Wien, til kunststudier, til poeten Jósef og kjærligheten.
Hvordan overlever vi katastrofene, hvordan minnes vi dem? Og hvordan fortelle om et liv – når ingen lever bare i nået, men alltid også i drømmen, minnet eller forventningen? Slik spør Sigvaldi, der han ligger på bakken i Stavanger. Slik spør Ásta, når hun forsøker å skrive til ham som var hennes livs kjærlighet. Og slik spør forfatteren – som har leid seg inn i et gammelt hus ved kysten som en annen idiot av en turist, for endelig å forsøke å få denne virkeligheten til å henge sammen.
Historien om Ásta er en svimlende, leken, rørende og mangesidig roman fra en av de største fortellerne i dagens litteratur.
Kveld i paradis
Lucia Berlin
En kvinne holder rundt det brennvarme porselenet når hun rekker ektemannen kaffekoppen. En annen stryker mannens underbukser før han står opp. En tredje betrakter en gardin som tar fyr, og en fjerde dytter skittentøystralla foran postbudet – for å kjenne seg i live.
Lucia Berlin skriver skakt og sanselig om barndom, ungdom, ekteskap og enslighet, fra Texas til Chile, Mexico til New York; steder der hun selv har bodd og levd. Vi møter barn i lek, kvinner i arbeid, frustrerte koner og distanserte ektemenn; hjemvendte krigsveteraner og apatiske alkoholikere, forelskede tenåringer og revolusjonær ungdom. Alle forsøker de å komme gjennom dagene.
Den norske utgaven av «Håndbok for vaskedamer» (2015) inneholdt 28 av de 77 novellene Lucia Berlin skrev i løpet av livet. «Kveld i paradis» (2018) er et kresent utvalg av de resterende. Her er 22 aldri tidligere oversatte noveller, skrevet med Berlins skarpe medmenneskelige blikk for det vakre i det stygge – i menneskene, i hverdagene, i livet.
Oktoberbarn
Linda Boström Knausgård
Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Behandlingsformen er vanlig, men mange forskere er uenige om dens effekter og bieffekter. For forfatteren begynte liv og minner å forsvinne allerede mens behandlingene på fabrikken foregikk.
Linda Boström Knausgårds tredje roman er både et rasende oppgjør med psykiatrien og et desperat minnearbeid. Her føres en ujevn kamp mot dører som stenges – en kamp der barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi.
Oktoberbarn er en fortvilet, overveldende og dypt menneskelig bok helt uten forsvar.
Norske tilstander
Lars Lenth
Familiedrama, rasisme, vindmøller og et forblåst hjørne på Stadlandet. Lars Lenth er tilbake med et samfunnsengasjert eventyr om norske tilstander.
Advokat Leo Vangen er forelsket. Anita Fostervold fra Stadt virker som alt han har drømt om, men det er før han treffer moren, 84 år gamle Agnes Fostervold, eks-akademiker, rasist og Rolling Stones-fan. Hun driver vindmøllepark på Hoddevik-fjellet og asylmottak i det gamle familiehotellet i Selje.
Nå er mottaket tomt. Myndighetene har skrudd igjen krana. Matriarken vil selge både hotellet og vindmølleparken. De skadeskutte barna posisjonerer seg. Men for at salgene skal gå i orden, må Agnes Fostervold først kvitte seg med den afghanske familien i kjelleren, og leieboeren i steinbua på nabotomta, en lite samarbeidsvillig mann i bar overkropp og gul sydvest som kaller seg Even.
Reisen til livsvannet
Bergsveinn Birgisson
Kritikerrost og spennende roman fra forfatteren av Nordisk råds-nominerte Svar på brev frå Helga.
Året er 1784. Et heftig vulkanutbrudd har vedvart på Island et helt år. I København vurderer styresmaktene hva som skal gjøres med innbyggerne, om de arbeidsdyktige skal overføres til Danmark for å jobbe i fabrikker.
En dansk representant, Magnús Árelíus, er kommet til Island for å vurdere nasjonens tilstand, før beslutning blir tatt. I opplysningstidens ånd skal han også måle opp Island med nytt måleutstyr. Men ekspedisjonen tar en uventet vending når han blir kjent med islendingene og innser at virkeligheten kanskje er mer komplisert enn hans måleutstyr antyder – særlig i nord, på Strandir, der det hellige livsvannet renner.
Håndbok i innredning og styling
Frida Ramstedt
I Håndbok i innredning og styling presenterer Frida Ramstedt en verktøykasse med grep og teknikker du kan ta i bruk for å skape det hjemmet du drømmer om. Boken forklarer grunnleggende regler og gir anbefalte råd om alt fra belysning til akustikk og proposjoner.
Denne bredt anlagte og svært innholdsrike håndboken er en proffbok for alle innredningsinteresserte og passer for alle typer hjem – uansett stil og smak.
Frida Ramstedt driver Trendenser.se, en av Nordens største interiørblogger. Hun har blitt kåret til Årets innredningsblogg av Elle Decoration. Håndbok i innredning og styling har blitt en stor bestselger i Sverige og er solgt til 20 land.
Krigen mot bakteriene
Erik Martiniussen
Antibiotikaresistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige – ja, selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier. Likevel snakker vi nesten aldri om trusselen som omgir oss og det globale overforbruket av antibiotika fortsetter, både i medisinen og i jordbruket.
I boka kartlegger Erik Martiniussen en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. Men Krigen mot bakteriene er også en fascinerende utforskning av mulighetene vi har for å løse krisen.
Erik Martiniussen snakker med helsearbeidere i Tromsø, Georgia, Polen og USA om hvordan antibiotikabruk kan reduseres drastisk. Han besøker bønder og jordbrukseksperter i Storbritannia, Belgia og Vestfold for å lære mer om dyrehold uten antibiotika. Han jakter etter nye bakteriedrepere på tubestasjoner i London eller i elvemudderet langs Themsen. Og han utforsker de glemte kurene – og den nye kunnskapen om bakterienes vesen – som gjør det mulig å se for seg et helsevesen langt mindre avhengig av antibiotika. Kanskje kan krigen mot bakteriene først vinnes hvis vi slutter å se på dette som en krig?
Krigen mot bakteriene er populærvitenskapelig formidling på høyt internasjonalt nivå og en bok som vil hjelpe oss å se løsninger på krisen vi står oppe i.
Du er klarsynt
Lilli Bendriss
Denne boka handler om hvordan alle mennesker besitter en latent evne som klarsynthet, som kan aktiveres gjennom enkle prosesser og øvelser. Den kan trenes opp akkurat som en muskel.
I boka viser Lilli Bendriss, Norges mest kjente klarsynte, og hennes forfattervenn Camillo Løken, hva som skal til for å bli klarsynt. De tilbyr en spennende oppskrift på syv trinn som vil kunne bidra til å aktivere din klarsynte evne og andre intuitive evner. Camillo forklarer de ulike trinnene og Lilli bidrar med sine erfaringer gjennom 30 år som klarsynt.
Verden på vippepunktet
Dag O. Hessen
For 70 000 år siden fantes det en art, bestående av spredte bestander på noen hundre individer, som stort sett levde fredelig i et hjørne av Afrika. I dag teller arten 9 milliarder, og er i ferd med å forandre planeten fundamentalt.
Arten det er snakk om er oss. Det vi gjør mot jorda registreres på en geologisk tidsskala, over hundretusenvis av år. Så omfattende er utslippene av klimagasser og reduksjonen av naturmangfoldet vi har stått for i løpet av et ørlite øyeblikk i klodens lange historie.
Dag O. Hessen tar derfor bladet fra munnen. Med utgangspunkt i forskning, ikke skremselspropaganda, viser han hvordan det står til med natur og klima – og hvor ille det kan gå. Det store risikomomentet er ulike tilbakekoblingsmekanismer som medfører at forandringene kan forsterkes. Samtidig er også den menneskelige kulturen i konstant endring. Kanskje står vi også her foran et vippepunkt i dag? Vil vi klare å snu utviklingen tidsnok til å avverge de verste scenariene?
Denne boka er en kraftfull appell om at vi må gjøre mer – og at vi må gjøre det raskere.
Dag Olav Hessen (f. 1956) er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han er en markant stemme i debatter om evolusjon, klima, økologi og biologiens betydning for forståelsen av mennesket. Hessen har skrevet en rekke bøker for allmennmarkedet og er en prisbelønnet kunnskapsformidler.
Alt du er trengs her
Kristian Bergquist
Jeg tenker at et selvmord ikke skjer ut av det blå, men ut av det svarte.
I Kristian Bergquists niende diktsamling Alt du er trengs her finner det sted en samtale om ensomhet og dødsdrift i et mildt, ujålete og henvendt språk. Diktene sprer varme, som en solstorm i kosmos. Kjærlighetslengselen er stor, meningsløsheten større, men ved tilbaketrekningen poeten selv gjør, bort fra menneskene, inn i skogen og litteraturen, finner han slektskap.
Hjorten er en sky skikkelse, atomkraftverket i barndomsbyen lekker, norske hverdagshelter klager ikke og relativitetsteorien kan forklare så mangt.
Over havet
Isabel Allende
En storslagen roman, ikke bare for dem som har vært Isabel Allende-fans i flere tiår, men også for lesere som nå får glede av å bli kjent med forfatteren for første gang.
Mot slutten av den spanske borgerkrigen, da general Franco og hans fascister seirer på alle fronter, blir to unge mennesker tvunget til å forlate det krigsherjede Barcelona. Gravide Roser og svogeren Víctor krysser Pyreneene til fots for å komme seg i trygghet.
Rosers kjæreste og Victors bror, Guillem, er død, og omstendighetene tvinger Roser og Victor til å inngå et ekteskap som ingen av dem ønsker. Fra Frankrike reiser de over havet med skipet «Winnipeg», som ble chartret av poeten Pablo Neruda og brakte mer enn to tusen spanjoler til Chile – «det lange kronbladet av hav og snø» som det kalles med poetens ord.
De starter et nytt liv som byr på mange prøvelser, og det som gir dem mot til å fortsette er håpet om en dag å kunne reise tilbake til Spania. Men da sirkelen sluttes, viser det seg at noen ganger er det vanskeligste ikke å flykte, men å vende hjem.