Kjerringa mot streamen

Kjerringa mot streamen

I en verden der stadig flere bøker, blader og aviser leses på nett fremfor i papirutgave er Ann-Kristin Gundersen på Narvesen i hovedhallen på Oslo S selve kjerringa mot strømmen. Hun er sjefen over alle sjefer for et av Norges største utsalg av magasiner.

– Internett har selvsagt kommet for å bli, men jeg tror folk synes det er hyggelig å holde et blad i hånda. Det er for mange synonymt med kvalitetstid, ro og avkobling fra hverdagen.

Ann-Kristin har jobbet i Narvesen i hele 35 år. De siste ti på Oslo S. Hun er selv mer enn gjennomsnittlig opptatt av hva som rører seg i magasinverdenen.

– Å jobbe med magasiner blir jo en livsstil. Jeg pleier å si at jeg jobber med hobbyen min. Selv har jeg en forkjærlighet for hageblader og interiørblader, men smaken er som baken. Vi har blader i alle mulige sjangre, og det er et fascinerende mangfold av blader som har sitt publikum. Se her for eksempel. Ett blad som kun omhandler terrasser og innredning av terrasser. Det er jo for spesielt interesserte, ingen tvil om det.

Ann-Kristin holder opp et eksemplar av Porches & Gardens.

– Hos oss finner du noe for enhver smak., det sier seg selv med så stort utvalg. Vi har kunder fra hele Oslo og omegn som jevnlig kommer innom oss for å hente med seg siste utgaven av favorittmagasinet sitt. Og det er jo litt av det som er så bra også, at her kan folk finne alt fra store internasjonale magasiner som Vogue, Der Spiegel og Newsweek til blader som har spesialisert seg på nostalgiske biler, blader som fordyper seg i ufoer og utenomjordiske fenomen, kryssordblader, fotografi, modellfly, samtidskunst og tatoveringer.

At det er en jungel av blader er det ingen tvil om. Ann-Kristin og teamet hennes pakker opp to tonn nye utgivelser hver eneste uke

– Det kan jeg love deg er god trening. Da må du kunne ta i et tak.

Stadig flere kiosker satser nå mest på mat og drikke, men for Ann-Kristin står magasiner for en stor del av omsetningen.

– Store utfartsdager der mange som skal ut å reise med tog eller fly selger absolutt mest. Da skal folk kanskje reise i mange timer, og da er det kjekt å ha noe å bla i. Ikke minst gjelder dette for barnefamilier. Barnehyllene pleier være helt rensket på slike dager. Enkelte handler magasiner for over 1000 kroner, og jeg skjønner dem godt. Det er lett å la seg rive med når det er så mye interessant å velge mellom.

Narvesen har Norges definitivt største utvalg av magasiner med hele 1700 ulike titler, men antall papirblader man vil kunne få kjøpt i fremtiden vil mest sannsynlig minke skal vi tro Nina Halvorsen, kategorisjef for lesestoff i Narvesen.

– Det er ikke til å legge skjul på at bladsalget har gått ned de siste årene. Spesielt den norske porteføljen, der vi også har konkurranse fra dagligvarehandelen. Vi ser tendensen til at de store forlagene kutter i antall titler og at antall utgivelser reduseres. Kampen om hva folk skal bruke tiden sin på er hard. Der folk kanskje satt med et blad eller en avis på trikk, buss og i godstolen før, har de nå telefon og nettbrett i stedet. Med det sagt er det fremdeles mange som foretrekker papir, spesielt lesere av utenlandske blader. I tillegg ser vi at hobbyblader og spesialistblader om eksempelvis treskjæring, fluefiske, klokker eller brodering har mange faste kjøpere.

En av de utfordringene for fremtiden er i følge Halvorsen at den oppvoksende generasjonen ikke er like vant til papirformatet. Man ser det samme hva gjelder salg av aviser. Det er hovedsakelig den godt voksne delen av befolkningen som kjøper aviser i løssalg også.

– Det fokuseres mye på bøker når det snakkes om å øke leselysten hos barn i skole og barnehage, men for mange kan tegneserier være en vel så fin inngangsport til litteratur og leseglede. For oss som er voksne nå var blader som Sølvpilen og Donald en del av oppveksten. I dag ser vi at det ofte er lekene som følger med en del av bladene som driver salget, og om bladene leses eller ikke er kanskje mer usikkert. Samtidig ser man en utvikling der stadig flere populære bøker for barn har tatt opp i seg mye av den samme formen som tegneserier tradisjonelt har stått for.

Magasinsalget har så langt i 2019 sunket med 6% ifølge Halvorsen, men det betyr ikke at papirmagasiner forsvinner fra hyllene med det første.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden, men så lenge det er et marked ønsker vi å tilby et stort utvalg blader på enkelte bynære kiosker. De aller fleste papirmagasiner finnes også digitalt i dag, men likevel foretrekker mange av oss papirformatet. Dessuten går jo alle gjennom ulike livsfaser, og det finnes magasiner for de fleste av dem. Selv om du ikke leser tegneserier som liten kan du fint bli interessert i å for eksempel kjøpe interiørmagasiner når du skal innrede din første bolig, eller bryllupsblader i forkant av bryllupet ditt. Med det sagt, akkurat hvordan vi i fremtiden vil foretrekke å kjøpe og lese magasiner kan ingen si for sikkert.