Bruker magi for å overvinne frykten

Bruker magi for å overvinne frykten

Alexx Alexxander har vannskrekk, men bryter seg ut av vanntanker. Han har fått Maridalsvannet til å forsvinne og folk til å sveve. Norges store magiker har vært magisk siden han var barn.

Tekst: Camilla Svendsen Foto: Gorm Gaare/Tor Lindseth

Å få et vann til å forsvinne har ingen magikere gjort tidligere. Vannet er stort og i konstant bevegelse. Det er en vanskelig oppgave. Da Oslo kommune ville gjøre noe stort for å markere at byen er kåret til Europas miljøhovedstad 2019, kontaktet de Alexx Alexxander. Kunne magikeren og illusjonisten gjøre noe så stort at han fikk vannet til å forsvinne?
Foran tilskuere gjorde han nettopp dette. Før sommeren forsvant drikkevannskilden til hovedstaden. Til ordfører Marianne Borgens lettelse, tryllet han heldigvis vannet tilbake. Flere lurer nok på hvordan Alexx gjorde dette.
– Det er mange som spør hvordan jeg gjorde det. Jeg sier som jeg pleier, jeg gjorde det veldig bra, svarer Alexx kontant.

Fra showbarn til showmann

Alexx har blitt en kjent person både i og utenfor landegrensene. Hans magi er spektakulær og hans ønske er å overraske de som ser på. Overraske har han gjort fra han var barn. Alexx har alltid blitt beskrevet som litt annerledes og han har alltid vært en showmann og underholder.

Da han var rundt fire tegnet han hånden sin på tøystykker, klippet ut og satte sammen.
– Bestemor lurte på hva jeg drev med, jeg lagde min egen tryllehanske, forteller Alexx. Han holdt forestillinger og viste kunster for familie og venner som liten og evnene har bare blitt bedre og bedre.

Da han var fem fikk han en tryllebok av sin bestefar. Boken var nok ikke avgjørende for veien til Alexx, men den inspirerte ham. Den dag i dag står den fortsatt i bokhylla hans. Han har vært klovn, sjørøver, buktaler og spilt instrumenter. Men det var tryllingen som ”tok ham”. Karrieren tok av da han startet firmaet sitt som 14-åring. Siden den gang har det blitt mange show, og ekstreme situasjoner.

Aktuell med showet ”The illusions of Alexx Alexxander” i Oslo Konserthus lørdag 26.oktober kl. 19.30

Overvinner vannskrekken

Vannskrekk. Den frykten har Alexx alltid hatt. Så hvordan overvinne den frykten? Jo, ved å låses inn i en vanntank, kneblet og deretter bryte seg ut av den. Slik som Harry Houdini.

Første gang nummeret skulle vises var Alexx redd. Under øvelsen holdt han på å drukne. Han hadde øvet lenge og mye, sammen med teamet. Han visste han ville greie å holde pusten. Før showet ga han teamet beskjed om å heller øve på sitt, og ikke tenke på ham. Det Alexx derimot ikke hadde øvd på, var å ha lokket på vanntanken lukket. Da lokket smeller igjen får Alexx panikk under vann. Han svelger vann, og ingen rundt ham ser det.
– Panikk er noe som absolutt ikke må skje i sånne situasjoner, sier magikeren.
Han svimer av, men blir heldigvis oppdaget og hentet ut. Kort tid etter går han på scenen og gjør stuntet foran publikum. Feilfritt.
– Det er et vanvittig kick med farlige stunt. Det har blitt en slags greie å overvinne ekstreme situasjoner, sier Alexx.

Så livet passere i revy

En gang gikk det nesten galt. Høyder er heller ikke noe Alexx liker. Derfor har han gjennomført show hvor han henger opp ned, flere meter over bakken. Uten sikring. Her skal han løsne føttene sine fra et brennende tau. Når føttene er løsnet, tar han tak i et annet tau som henger ved siden av.

I fjor gjorde han nummeret i Bergen. Han løsner føttene fra det brennende tauet, griper etter det andre tauet, men Alexx glipper.
– Da så jeg livet passere i revy. Det kunne gått veldig galt, men det gikk bra, sier han, med en liten latter.
Som showman kaster han seg ut i ting, og kan gjerne være impulsiv. Men som person setter magikeren pris på rutiner og privatliv.
– Jeg hater overraskelser.
Og det er ganske ironisk, da overraskelsesmomenter er det han lever av.

Alexx Alexander

Alexx Alexxander, magiker og illusjonist. Vinner av The Merlin Award, Best Illusionist 2016. Foto: Gorm K. Gaare

Den gjeveste prisen

I dag er Alexx aktuell med sin turné.
– Jeg feirer 20-årsjubileum som artist. Showet jeg viser er helt nytt, det er veldig ”Vegas”, forteller han. Alexx lover storslagent show for hele familien med fantastiske lys og mange overraskelser. Likevel røper han et par ting.
– Motorsykkelen min er med i showet. Og jeg får en helt tilfeldig publikummer til å sveve.

I oktober står han på scenen i Oslo Konserthus. Et spesielt sted for Alexx. Her ble han tildelt The Merlin Award, som eneste nordmann noensinne. Prisen blir utdelt av International Magicians Society´s president, Tony Hassini, og er den gjeveste prisen en magiker kan bli tildelt. Ikke vinne. Jeg ble tildelt den.
– Det var helt utrolig. Jeg ble invitert til Wien av Tony Hassini noen uker før jeg skulle ha et show. Da fortalte han meg at jeg skulle tildeles prisen under forestillingen, forteller Alexx.
Prisen plasserer han på samme liste som verdenskjente magikere som David Copperfield, Siegfried & Roy, Criss Angel og Penn & Teller.

– Å bli plassert med de aller beste er jeg takknemlig for. Jeg er ydmyk, sier Alexx.
Alexx gleder seg veldig til å komme tilbake til Oslo Konserthus. Ikke bare fordi det var her han fikk prisen, men også fordi det er en scene hvor mange store artister har stått.
– Prince sto her! Jeg gleder meg til å komme tilbake til et sted hvor jeg har bare gode minner.
– Kom! Ta med familien eller kompisgjengen, jeg skal vise deg ting du trodde du aldri ville se.

Har ferie hjemme

Magien startet som en hobby, noe gøy. I dag er Alexx Alexxander showindustri. Magikeren har rundt 200 reisedager i året og jobber hardt for å være original og vise unike ting.
– Det har blitt en stor bedrift med mange i teamet. Mange av dem mener jeg er den mest krevende de har jobbet for.
Alexx lever og ånder for magien og jobber så og si hele tiden. Han elsker impulsene, reisene og menneskene han opplever gjennom jobben. Han reiser såpass mye at han så og si aldri drar på ferie. ”Ferie” blir det hjemme i leiligheten i Oslo. Da tar han gjerne en tur på motorsykkelen, for her kobler han av. På motorsykkeltur er det kun han og veien, alt annet må legges bort.
– Også er jeg veldig glad i mat. Når jeg er hjemme er jeg ofte ute og spiser med venner og bruker Oslos utesteder, sier Alexx, som gjerne trekker frem Østbanehallens matmekka.

En magikers hjertebarn

Noe annet Alexx gjør når han har fri er å besøke barneavdelingene på sykehus rundt i verden.
Her shower han og viser triks.
– Sykehusbarn står mitt hjerte nær. Jeg drar til barneavdelinger så ofte jeg kan. Det er fantastisk å kunne gi barna og familiene et pusterom i en hverdag preget av sykdom, sier Alexx.

Han var 11 år første gang han besøkte sykehusbarn for å trylle. Han finner inspirasjon og glede i disse besøkene. Med andre ord, magien er med Alexx både på jobb og når han har fri.
– Jeg blir aldri lei. Jo mer jeg jobber, jo mer interessert blir jeg. Jeg lærer hele tiden og setter nye mål som artist.
Jobben er lidenskapen hans, og Alexx har ingen planer om å pensjonere seg noen gang.
– Jeg vil holde på så lenge jeg har lyst og folk vil se meg. Jeg elsker å være på scenen. Å pensjoneres på eldre dager tenker jeg ikke på engang.

Les mer om Alexx og turneen på www.alexx.no