En katedral av en stasjon

En katedral av en stasjon

Antwerpen sentralstasjon blir ansett for å være en av verdens vakreste stasjoner, og det med god grunn.

Antwerpen Centraal er, uten å overdrive, en av verdens absolutt vakreste togstasjoner. Landemerket ligger i Belgias nest største by og minner ved første øyekast om en imponerende katedral med sin majestetiske fremtoning.

Stasjonen var i utgangspunktet en endestasjonen der tog måtte snu, men har i løpet av de siste årene blitt oppgradert, og fremstår i dag som en høymoderne stasjon med togplattformer på tre nivåer der alt fra inter city-tog til høyhastighetstog passerer.

Den overdådige og opprinnelig neobarokke stasjonen er konstruert av jern og intet mindre enn et tjuetalls ulike sorter sten og marmor. Stasjonen stod ferdig i 1905, og Kong Leopold II, som stod bak bestillingen av stasjonen, sparte på ingen måte på kostnadene.

Ulike arkitekter har satt sitt preg på bygningen og stasjonen blir i dag omtalt som eklektisk. Det spektakulære glasstaket ble tegnet av Louis Delacenserie og er i seg selv et unikt skue. Det er ikke foruten grunn av det amerikanske magasinet Newsweek i 2009 kåret Antwerpen sentralstasjon til den fjerde vakreste togstasjonen i verden.