Hva slags pendlertype er du?

Hva slags pendlertype er du?

Om du ikke kjenner deg igjen, så har du kanskje møtt på flere av disse på vei til eller fra jobb.

Intimsonetyrranen

Intimsonetyrrannen har ikke de samme grensene som oss andre hva gjelder nærhet. Intimsonetyrrannen plages ikke av å stå tett på t-banen, snarere tvert imot, han synes det er hyggelig med litt kroppskontakt i en ellers så kald og kynisk verden. Intimsonetyrrannen velger alltid setet i midten der sjansen for å få kroppskontakt er størst, og plasserer gjerne hånden sin over din dersom trengselen er stor nok og kampen om et fast tak rundt stanga byr på en upassende anledning.

Telefonkråka

Telefon er nært beslektet med intimsonetyrranen. Hun snakker konstant i telefonen som om hun satt hjemme i sin egen stue. Graviditeter, kjønnssykdommer , sin fars tarmoperasjon og «live» krangling og kjærestebrudd. Private samtaler var noe folk hadde på 90-tallet. Telefonkråka bruker tiden til og fra jobb på å holde seg oppdatert og oppdatere venner og familie på alt som skjer i livet. Og det er ikke lite, skal vi tro varighet og intensitet på telefonsamtalene.

Ryggsekkterroristen

Ryggsekkterroristen kjenner sin besøkelsestid, og det er uten unntak når togkupeen er som fullest. Ryggsekken er for denne pendlertypen en utvidelse av menneskekroppen, og det er også grunnen til at ryggsekken aldri tas av. Ryggsekkterroristen har dårlig sidesyn og enser ikke verdenen bak ryggsekken heller i det han baner seg frem i den fullsatte t-banevogna. Ryggsekkterroristen etterlater seg derfor ofte en sti av forslåtte passasjerer som har kommet i skade for å havne i ryggsekkterroristens 360 graders operasjonsradius.

Pratmakeren

Pratmakeren er en sosial liten krabat som synes pendlertilværelsen er det perfekte utgangspunkt for å slå av en prat om vær og vind og føreforhold. Et tema som for pratmakeren er utømmelig med tanke på at været jo er i stadig endring. Pratmakeren gleder seg til hver togtur, ser lyst på livet og er i bunn og grunn et likandes vesen. Pratmakeren kommer oftest fra landets midterste eller nordligste fylker, og synes folk sør for Sinsen-krysset er noen grå, travle tørrpinner.

Kongen av Me-me-land

Kongen av Me-me-land breier seg ut på t-baner, busser og tog med den største selvfølgelighet. Tittelen har han fått for hans genuine evne til å legge hele firemannsgrupper for sine føtter og erklære Me-me-land. Stor veske på ett sete, beina på et annet, og jakka på det tredje, og hans rike er fullkomment. Dersom toget er i overkant for fullt av «vanlige borgere», og Kongen aner antydning til opprørsstemning for sin plassbruk, kan han i vise sitt storsinn med å nøye seg med vanlig «manspreading» og kun oppta to seter.

DJen

DJen er ofte en ung mann som sitter lett tilbaketrukket og alene med headset på ørene. Han er ikke spesielt iøynefallende, men du vet at han er der. Du kan faktisk ikke unngå å høre ham. DJen ser det som sitt kall å underholde de andre passasjerene ved å spille høy musikk. Onde tunger vil ha det til at noe av årsaken til at han spiller så høy musikk er at all støyen på øret har gitt ham nedsatt hørsel. Men vi vet bedre. DJen er nemlig bare en vennlig sjel som vil dele musikkopplevelsen med deg, og som vil at du skal forstå at han har god musikksmak.

Sursilda

Sursilda føler det er hennes åpenbare rett som menneske å ha et eget sete til vesken sin. Hun sitter som oftest plassert på ytterste setet, og har dandert damevesken eller handleposen sin på det innerste. Er bussen full blir sursilda akutt blind og døv, og viser null tegn til å ville ofre ett av sine to seter. Sursilda har påståtte kroniske plager i rygg, lår og nakke og viker ikke en tomme for hverken eldre med stokk eller gravide. Det er henne folk bør ta hensyn til, graviditet og høy alder er tross alt selvpåført. Sursilda nekter å stå i kø, det er under hennes verdighet. Hun baner seg i vei med en selvsagt mine og går alltid på bussen før folk kommer av.

Stirreren

Det kan skje når du minst aner det. Du sitter på bussen eller toget med en god bok, og plutselig får du følelsen av at du blir iakttatt. At noen følger med deg. Du ser deg vaktsomt rundt, og rekker akkurat å registrere at personen rett overfor deg i kupeen stirrer på deg. Vedkommende viker to cm med blikket i det du ser tilbake, og gransker nå en tilsynelatende veldig interessant flekk på veggen bak deg. Blikket ditt faller ned på bokstavene i boka igjen, og ganske snart aner du på nytt det gjennomborende blikket fra stirreren.

Gentlemannen

Gentlemannen er en veloppdratt herremann med utenlandsk opprinnelse. Enten er han en søreuropeisk turist på gjennomreise eller en håndverker fra Litauen eller Polen på vei hjem fra jobb i arbeidsklær. Gentlemannen åpner dører og tilbyr kvinner setet sitt og hjelper de ombord med handleposer. Kanskje, vil noen hevde, med et ørlite håp om en liten rushtidsflørt i øyekroken.

Den introverte pendleren

Den introverte pendleren kjennetegnes ved at han er gjemt under heldekkende klær og har lydtett headset på ørene. Under en hette eller bak sitt lange hår forsøker han å skape et mentalt rom der han kan rømme bort fra en pendlertilværelse som er særdeles utfordrende for hans introverte vesen. Rushtrafikk der man står som sild i tønne er den introverte pendlerens verste mareritt. Han føler at nærhetsbobla hans blir invadert og unngår blikkontakt for enhver pris. Den introverte pendleren kan ofte observeres lengst bak i vogna der han forsøker å gå i ett med veggene.

Sminkepungen

Sminkepungen tar like godt siste del av morgenstellet på toget. Foundation, håndkrem, mascara og hår danderes og legges med kyndig hånd gjennom brå svinger og fastdumper. Med håndspeilet i en hånd og sminkekosten i den andre transformerer Sminkepungen sitt morratryne til det fresheste sandblåste kunstverk på den tiden det tar 32-bussen å kjøre fra Lysakerlokket til Bjørvika. Sminkepungen er en råtass, dette har hun gjort før.

Momseren

Momseren liker å spise når han er på veien. Ikke før er dørene lukket så finner Momseren opp sin lille godbit fra sekken. Hvorfor kaste bort verdifull tid med å kjede når man kan kose seg litt på reisen? Momseren kommer i to ulike utgaver: Monstermomseren og Minimomseren. Der Minimomseren nøyer seg med et lite diskré mellommåltid slår Monstermomseren på stortromma. Knekkebrød med makrell i tomat til frokost, karbonadeskive og kokt egg til lunsj. Eller en skikkelig burger med pommes frites om han er ekstra fysen. Og det nytes, smattes og knatres over en lav sko.

Morratrynet

Morratrynet vet å makse natta, og står opp fem minutter før han skal være ute av døra for å rekke banen. Morgenstellet er minimalt og han gjør sitt ytterste for å unngå alle brå bevegelser som kan bringe ham ut av hans zombie-tilstand. Morratrynet har ett mål for øyet: Nemlig å sikre seg et sete der han kan fortsette å sove på vei til jobb.