Musiker – rocker – seriejunkie

Musiker – rocker – seriejunkie

Åge Sten Nilsen har blitt mer personlig. Med litt mindre glam og litt mer av seg selv, vil han lage musikk som betyr noe for noen.

Tekst: Camilla Svendsen Foto: Torbjørn Tandberg

Det er som om Åge Sten Nilsen er født med musikk i blodet. Helt fra han var liten gutt har han holdt på med musikk, både bevisst og ubevisst.

– Det startet med Elvis i bilen til mamma og pappa. Så Beatles. Da jeg hørte Help, var jeg solgt, sier Åge.

Allerede i syvårs-alder kunne han sitte i kanoen ute på vannet på campingen og lage musikk i eget hode.
Hos besteforeldrene i Sarpsborg klimpret han på orgelet i stuen da det ble for kjedelig å høre på de voksne snakke.
Han gjorde dette fordi han likte det og synes det var gøy å lage egne melodier. Men lille Åge ante ikke hvor god han egentlig var. Det var det familien som oppdaget.

– Jeg skjønte at jeg hadde talent da foreldrene mine spurte hva slags musikk jeg spilte. De trodde jeg hadde lært meg å spille andres sanger, forteller han.

Det var ingen kjent musikers sanger den lille gutten spilte. Det var sanger han hadde funnet på selv. Og så fort talentet ble oppdaget, fant lille Åge ut at han skulle bli gitarist.

Mer Åge

Det er mange år siden Åge laget egne sanger på orgelet til besteforeldrene. Det er mange show gjennomført og flere plater sluppet siden den gang. De fleste forbinder kanskje Åge Sten Nilsen med puddelrocken, glammen, Grand Prix og det sprutende engasjementet han har på scenen. Med kraftfull stemme, har han underholdt og beveget mange. Nå er artisten på en ny vei. Tekstene er mer personlig, karakteren er litt tonet ned og musikken har mer av personen Åge i seg, enn karakteren vi er vant til å se.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg ønsket at musikken skal bety noe for dem som hører den. Jeg ønsker å gripe mer tak i min egen musikk og jeg gleder meg til å få mer tid til å skrive og komponere, forteller han.

I januar ble Ammunition-albumet sluppet. Med litt mindre glam, litt mer rock n´roll og sterkere låter. Videre blir det mer personlig, mer dempet og mer rocka fra Åge. Og han gleder seg til det. Det har vært liten tid til å skape den musikken Åge nå jobber med. I ti år har han vært på farta med The Show Must Go On. Ti år med hektiske dager, hvor han og resten av ensemblet har reist land og strand i både inn- og utland for å fremføre sine hyllester til bandet Queen. Et band som har imponert Åge med det brede spekteret av hits i ulike sjangere. Nå går showet inn i sin aller siste fase.

 

Hektisk musiker-liv

Det ikke så mange vet, er at det berømte showet hadde sin planleggingsfase allerede på 90-tallet. Det måtte legges på vent da Grand Prix, VG-lista, Wig Wam og programleder-roller tok opp all tiden. Bandet Wig Wam ble Åges store gjennombrudd. Frem til 2007 turnerte Wig Wam ekstremt mye. En ny by hver dag ventet bandet. På ett år kunne de ha bortimot 200 spillejobber. Da bandet tok en pause på ubestemt tid i 2007, måtte Åge finne på noe nytt.

– Pause betyr jo langt opphold i mitt levebrød. Da bestemte jeg meg for å hente frem Queen-showet jeg planla på 90-tallet, sier Åge.

Konturene var klare, og siste finish ble gjort. The Show Must Go On ble et faktum da de første fem forestillingene ble satt opp i hjembyen. Billettene ble ”revet bort fra hyllene”. Åge og partnerne satte opp fem nye forestillinger. Også denne gangen ble billettene raskt solgt ut og før de visste ordet av det, hadde ballen begynt å rulle. Drammen Teater booket dem inn, Peter Brandt tok kontakt for å få ensemblet til å legge ut på turné.

– Det tok helt av. Og på et tidspunkt var guttene i Wig Wam klare til å starte opp igjen. Da hadde jeg rett og slett ikke tid eller anledning, og jeg fikk nok mye av skylden for at Wig Wam ikke var aktive. Sannheten er at The Show Must Go On ble en så stor suksess at den tok for mye tid. Jeg ga heller guttene i bandet tilbudet om å bli med i showet, forteller Åge.

Det er laget mange versjoner av hyllesten til Queen i løpet av de ti årene. Akustisk, festival og juleversjon, for å nevne noen. Showet er på sin siste reise og 7. april er det slutt.

Jobber overalt

Det har vært ti hektiske år med mye press. Og veldig mye moro. Åge sitter likevel ikke stille. Han lager musikk, hele tiden.

– Jeg startet på dette på vei hit fra Fredrikstad, sier han og tar opp telefonen. Den er full av opptak. For dersom en idé eller en melodi dukker opp, må Åge benytte nuet og lagre det. Det er slik han jobber. Han kan ikke sette seg ned fra 9 til 16 og skrive. Han jobber hele tiden, hvor som helst.

– Jeg setter meg ned for å klimpre litt, enten på gitar eller piano. Eller så kan det plutselig dukke opp en strofe til tekst, forteller han. Åge finner altså de musikalske brikkene overalt.

Å bli musiker var barndomsdrømmen. En drøm han lever i, på en måte. Bare litt mindre glamorøs. Åge beskriver barndomsdrømmen som egosentrisk, en drøm om suksess, et sort publikum og det å bli hørt. Nå er han eldre og mer erfaren og merker at drømmen har endret seg litt. Nå handler den om å skape noe som betyr noe for andre. Det er en av grunnene til at han spiller intimkonserter. For med nye og mer personlige låter og en akustisk fremførelse, så kan han treffe noen.

– Problemstillingene og erfaringene jeg har vil jeg dele. Kanskje det kan hjelpe noen? Egentlig har Åge flere år som vernepleier bak seg, og sier at han nå hekter musikeren på vernepleieren.
– Jeg er jo et helt vanlig medmenneske og kjenner at det er mer enn nok, sier han.

Serier og familie

Når showteppet går ned i april får Åge mer tid til å utvikle denne personlige musikken han nå vil lage. For fritid har han hatt lite av. Han har heller ikke vært flink til å ta seg alenetid på turneer. Likevel er det én ting som har vært hellig. Fra datteren var ti år, har hun vært hos Åge en uke sammenhengende i måneden.

– Den uken har jeg vært helt og fullt pappa. Jeg har takket nei til jobber og store honorarer for å kunne være pappaen som er der til frokost og middag, sier han.

I dag er datteren 17 år. Når Åge først har fri, så er det henne han vil være sammen med. Ellers prøver han å møte annen familie og venner.

– Jeg setter av tid til litt biljard og serier, sier Åge.

For det er med serier han roer seg ned og kobler ut. Enten det er etter konserter og meet and great, eller en hektisk arbeidshverdag. Tidligere ble han med ut på byen etter konserter, men nå setter han pris på å trekke seg tilbake i eget selskap. Med en serie.

– Ja, jeg er vel en seriejunkie, innrømmer han og ramser opp flere han har pløyd igjennom.

– Game of Thrones, Breaking Bad, House of Cards, Designatet Surviviour.

Det er kanskje denne versjonen av Åge Sten Nilsen som vises gjennom den nye musikken. Denne litt private, personlige versjonen av Åge. Mannen uten glitteret og bak sminken.

– Om medier som Se og Hør ringer nå for å snakke med meg om noe, så viser jeg egentlig bare til låtene mine. Jeg ber dem høre på dem, for svarene ligger der.