– Det mest sjarmerende stedet

– Det mest sjarmerende stedet

Har du fortsatt ikke vært på Kampen? Da bør du ta turen til det lille området bak Jordal Amfi og nyte omgivelsene.

Tekst: Camilla Svendsen  Foto: Tord Bakland/VisitOSLO, Helge Bjørndal

På knappe 15 minutter med buss 60, kommer du deg til Kampen i Bydel Gamle Oslo. Et sjarmerende sted fullt av små trehus.

         

– Kampen er kanskje det mest sjarmerende stedet i bydelen, sier Line Oma (Ap), bydelsutvalgsleder i Bydel Gamle Oslo.

Det er ikke et hvilket som helst område, trehusforstaden som reiste seg på midten av 1800-tallet i det som den gang het Kristiania. Det velkjente Onsumslaget skjedde nettopp her. Slaget mellom arbeidere, politi og væpnede soldater startet fordi arbeidernes lønn var redusert med ti prosent.

Mens arbeiderne kastet stein, måtte soldatene bevæpne seg med skarpe skudd. Mange ble skadet i opptøyene, før soldatene klarte å fordrive opprørerne.

Et område fylt med liv

Når man beveger seg i området i dag, er det rart å tenke på at det her var blodige kamper. Området er idyllisk. Kjentfolk som Thorbjørn Egner, Henrik Langeland og Sven Nordin har bodd her. Ja, også har Olsenbanden sprengt noen skap her.

– Thorbjørn Egner vokste opp her, derfor har vi Egnermarked én gang i året på Thorbjørn Egners plass, forteller Oma.

Plassen er egentlig et veikryss som er forsøkt omgjort til et torg. Det er et solid korpsegasjement, med både Kampen skoles musikkorps og Kampen Janitsjarorkester tilhørende området. Ja, også er det et stykke land midt i byen. Kampen Økologiske Barnebondegård  er nemlig plassert her.

– At barn midt i sentrum har så kort avstand til hest og gris har stor verdi, mener Oma.

Varme og lune steder

Dersom bondegård ikke frister, kan man ta turen innom Kampenjazz og nyte tonene eller
man kan spise god mat på Kampen Bistro. Vil du bare sitte med en kopp med noe varmt og godt, kan du det. På Kampen Bistro er det nemlig ikke spiseplikt, det er koseplikt.

Kampen byr på mye, det er koselig å gå tur i gatene der det en gang var opprør. Skal vi tro Oma, er det ikke bare området som er sjarmerende og fint, menneskene i området er engasjert.

Oma forteller også om et stort sosialt engasjement i området. Litt som i Egners ånd.

– Både kirka og andre engasjerer seg for flyktninger og andre mennesker som trenger hjelp og større.

Kanskje Egner fant inspirasjonen til Kardemommeloven nettopp her? Ut i fra Omas forklaring kan det virke som om innbyggerne har trykket den til sitt bryst:

– Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil.