Avholdsrockeren

Avholdsrockeren

En mann full av kontraster. Det er slik 38-åringen Tarjei Strøm kan beskrives best. Han har full kontroll på trommestikkene, kroppen dekket av tatoveringer, er avholdsmann, familiekjær og elsker alt som er klisjé med julen.

Tekst: Kine Myrvold  Foto: Torbjørn Tandberg

– Jeg liker veldig godt at man får ett inntrykk av hvordan jeg er som person ved å se på det ytre, og et annet inntrykk når man snakker med meg personlig, sier Tarjei.

– Da jeg tatoverte hendene tenkte jeg at «nå blir jeg sikkert musiker for alltid», men plutselig var jeg programleder på Sommerbåten på NRK likevel. Verden har endret seg.

The Stream

For tiden er han inne i en travel periode med talentprogrammet The Stream på TV2. Vi snakker med han en torsdag, innimellom skrivingen av manus til fredagens direktesending.

Selv om Tarjei først og fremst er musiker og kanskje Norges mest kjente trommis, har vi både sett han mer og mer i tv-ruta og hørt han mye på radio de siste årene. Alle årene på scenen og mer eller mindre daglige direktesendinger på radio siden 2008, har gjort han godt rustet til direktesendinger på tv.

– På radio er alt så umiddelbart. Litt sånn «oj, der sa jeg noe og det kom ut der med en gang». Ikke noe manus, man bare sitter og snakker. Om man glemmer å si noe kan man ta det med seg i neste runde, uten at man blir stresset av den grunn. Det er en fin erfaring å ha med seg på tv, selv om man har et manus å forholde seg til kan man jo glemme noe. Samtidig får man en mer umiddelbar reaksjon fra folk når man er på tv med publikum, litt som når man står på scenen med et band. 

_dsc2352

Little Drummerboy

Helt siden han fikk en Kiss-plate i hendene som treåring 1981, har Tarjei vært interessert i musikk. Platen fikk han av sin 9 år gamle fetter.

«Wow», tenkte han da han så coveret.

– Da jeg var rundt fire ble jeg fascinert av trommisen i Kiss. Han hadde så mange trommer foran seg, mens de andre liksom bare hadde ett instrument å forholde seg til, sier Tarjei.

Da var det frem med alle kjeler og sleiver på kjøkkenet. Da var han aktivisert for en stund, der han satt han på gulvet og slo på kjelene. Musikkinteressen har ikke akkurat kommet inn med morsmelken. Ingen av foreldrene var spesielt interessert i musikk, annet enn at moren sang i kor og at de hørte på litt musikk hjemme. Da gikk det mest i jazz. Tarjei ville høre på rock, og fikk aldri noen protester på det.

– De lot meg alltid høre på den musikken jeg ville. Vi flyttet etter hvert til et stort hus der jeg fikk trommesett i kjelleren og sikkert drev naboene til vanvidd, sier han og ler. 

I juleavslutningen i 6. klasse kom debuten som trommeslager på en scene. Da spilte han Little Drummerboy foran klassen og foreldrene.

Spilte for 70.000

All øvingen i barne- og ungdomsårene var ikke forgjeves, og juleavslutningen i 6. klasse skulle ikke bli den eneste scene-opplevelsen. I 1997 ble bandet Ralph Myerz & The Jack Herren Band dannet, sammen med Erlend Sellevold og Thomas Lønneheim.

De etablerte seg raskt som et undergrunnsband og reiste mer eller mindre i ett frem til 2008.

Siden 1997 er det mye som har endret seg. Ikke bare har et par medlemmer av bandet blitt byttet ut, gjengen har gått fra å være blodseriøse til å slappe mer av og kose seg på scenen. Og ikke minst har de blitt familiefedre alle sammen. 

– Da vi turnerte på begynnelsen av 2000-tallet var det kun det som gjaldt. Det var fantastisk og vi siktet mot himmelen. Nå er det litt mer sånn at vi blir hjemme så lenge som mulig før vi må reise på en spillejobb, og drar hjem så tidlig som mulig dagen etter, sier Tarjei. 

– Etter så mange konserter, har du et favorittøyeblikk?

– Favorittøyeblikkene er nok proporsjonalt med hvor man er i livet. 6. klasse-konserten var et stort øyeblikk som fortsatt sitter friskt i minnet. Med Ralph Myerz er det mange, men om jeg skal trekke frem ett, må det være på en stor festival i Frankrike. Da hadde vi etablert oss som et undergrunnsband og hadde gjerne et publikum på 500-1000 i Frankrike. David Bowie skulle egentlig headline festivalen, men var skadet etter at han fikk en kjærlighet på pinne i øyet på Norwegian Wood. Han som booket til festivalen var fan av oss, og hentet oss inn som erstattere. 70.000 mennesker så konserten, og alle trodde  sikkert vi var like store som Bowie, sier Tarjei.

70.000 mennesker lager mye lyd, så mye at de måtte skru opp lyden på egne instrumenter for å overdøve. 

The Fox

Mye lyd var det nok også da Ylvis ble en verdenssensasjon med The Fox. Tarjei var med på trommer med de gamle kompisene fra Bergen, og overalt hvor de dro var det fans som visste hvilket hotell de bodde på og omtrent hva de hadde spist til middag dagen i forveien.

– Det er kanskje det rareste jeg har vært med på.  Det er jo noe alle drømmer om. Folk sov utenfor hotellet og ventet på oss, og de visste alt om oss – til og med om oss i backingbandet. Når vi spilte i Skandinavia kom det folk fra Brasil og USA for å se på. Det var en touch av det gode liv, og veldig gøy, men jeg tenker det må være slitsomt for de som har det sånn hele tiden.

Han har også sittet bak trommene og reist verden rundt med et annet bergensband: Datarock. 

– Det er jo absurd å reise verden rundt å spille i en svett, rød joggedress. Hverken Datarock eller Ralph Myerz er hjernekirurgi, det er jo bare gøy, sier Tarjei. 

Nå blir han veldig inspirert og motivert av artistene som er med i The Stream. I motsetning til andre talentprogrammer, der man gjerne har én sjanse til å imponere dommerne, er dette gutter og jenter som har jobbet til de er fornøyde, lastet opp låten på nettet og blitt stemt frem til å være med i programmet. Altså, et program som er tilpasset dagens måte å jobbe på for unge musikere.

– Platebransjen er veldig på hugget på de artistene som legger ut musikken sin på denne måten. Et godt eksempel på artister som har blitt oppdaget på denne måten er Kygo. Da Ralph Myerz ble startet måtte vi gjennom en dannelsesreise fra Bergen til resten av verden, spille inn demo, banke på døren til plateselskapene for å levere demoen og vente spent på svar. Jeg er veldig glad for å ha vært med på den reisen selv, men ungdommen i dag er så bra – de er så mye mer på hugget enn vi var, sier han.

Familielogistikk

Tarjei bor i Bergen sammen med familien, og pendler til Oslo for å jobbe. Hjemme i Bergen venter forloveden Juni, sønnen Jonas (2) og datteren Sofie (11) tålmodig. Er han i Oslo i lengre perioder er gjerne familien med.

– Det er mye familielogistikk som skal gå opp, og vi har en tavle med masse fargekoder som viser når jeg er i Oslo eller når noen av de andre skal på noe. Når jeg er borte tar Juni seg av legging og alt med barna, mens når jeg er hjemme må Juni komme seg litt ut å møte venner og sånn, så da koser jeg meg med å være mest hjemme med barna. Sofie har jeg fra et tidligere forhold, så hun bor hos oss annenhver uke, sier Tarjei. 

– Har barna arvet musikkinteressen din? 

– Sofie er veldig glad i musikk og er oppdatert på all slags musikk. Favorittene akkurat nå er nok Marcus og Martinus.

Han sanket nok noen ekstra pappapoeng da han hadde familien med på Datarock-turné for et par år tilbake. Da synes nemlig datteren det ble litt kjedelig fordi det var band som DumDum Boys og lignende som spilte. Men så viste det seg at det også var en barnefestival der, og der skulle jammen Marcus og Martinus spille. Da var det nok veldig stas å være niåring med backstage-pass. 

Og en annen ting er at det nå toåringen som drar frem kjøkkenutstyr for å spille trommer, helt uoppfordret.

– Herregud for et bråk, tenker jeg da, he he. Men han får holde på. Han er også veldig fascinert av Kiss. For litt siden fant han ut at Kaptein Sabeltann ligner litt på gutta i Kiss, så da ble det fullt Sabeltann-kjør hjemme og vi har vært i Dyreparken for å se Kaptein Sabeltann. Men det er vel litt tidlig å si om han ender opp som sjørøver eller trommeslager, sier Tarjei.

Fridde i LA

Han og Juni møttes en kveld på rockeklubben Garage i Bergen for åtte år siden. Avholdsmannen Tarjei var ferdig med å være DJ for kvelden, folk ble fullere og fullere og lyset gikk på. Han tenkte det var på tide å komme seg hjem. I døra satt Juni og snakket med en kompis av ham.

– Faktisk var hun også edru denne kvelden, selv om hun ikke er avholds ellers. Vi kom i prat, begynte å date, så ble det full klaff. Det som var litt rart er at Bergen jo er en liten by, så de fleste en kompis prater med har man en eller annen referanse til, men Juni og jeg hadde ingen referanser til hverandre fra før, så vi startet helt på scratch.

På en ferietur til Los Angeles fridde han. Men ikke på den måten han hadde planlagt.

– Jeg hadde bursdag, vi hadde oppgradert til suite på hotellet og jeg hadde planlagt å fri på takterrassen den kvelden, med basseng og utsikt og alt. Jonas hadde nettopp blitt ett år, og på morgenen var alt galt. Han gråt for alt. Var det ikke det ene, så var det det andre. Og da tenkte jeg: Det er jo nå jeg må fri. Dette er øyeblikket. Så da gjorde jeg det, midt i kaoset med gråtende baby og bustete hår. Og hun sa ja, forteller han. 

Drikker ikke

Akkurat det at han er avholds synes han blir vanskeligere og vanskeligere å forklare. Men han har faktisk aldri rørt alkohol.

– Da vennene mine begynte å drikke tenkte jeg at jeg aldri ville klare å lure faren min til å tro at jeg var edru, fordi han jobbet med vanskeligstilte. I tillegg hadde han alltid vært så grei med meg siden jeg fikk holde på med trommene som jeg ville, så jeg ville ikke gjøre det mot han, sier Tarjei.

Og etter det har det bare blitt sånn. Han ville ikke øve så lenge for å bare havne full på en nattklubb etter konsert.

– Men jeg er alltid med på en god fest, altså. Bare med brus.

Juleglad

Familien begynner alltid julefeiringen tidlig, med en ferie til vestkysten i USA. Selv om det er på høsten de drar, har julen startet så smått på den andre siden av Atlanteren.

– Julen er nok min favorittid på året. I den bransjen jeg jobber i er det vanlig å ha fri i romjulen, så den tilbringes alltid med familien. Jeg liker egentlig alt som er klisjé med jul, forteller han.

Det vil si lukten av pinnekjøtt i huset hele julaften, Disney-filmer på tv, den første Alene Hjemme-filmen på julaften, oppfølgerne i romjula og ikke minst:

– Grøt med mandel, med innlagt juks. Altså at man har med en egen mandel og later som man har vunnet. Alle de tingene gjør meg varm om hjertet.

«The Stream gir tilbake»

I år blir tradisjonen med romjulsfri byttet ut med litt jobb. 30. desember skal nemlig programmet «The Stream gir tilbake» sendes på TV2, i samarbeid med Plan Norge. I forkant skal deltakerne, og Tarjei selv, reise til land Plan jobber i.

– Det blir et annet fokus enn underholdning og gøy som vi driver med ellers.  Nå får vi gjøre noe viktig, og det er fint å bruke interessen sin til å gi et bidrag til de som ikke har det så bra i verden.

– Julen er jo også en tid for ettertanke, så det passer veldig fint at programmet sendes da. Det er absolutt verdt å ofre romjulsfri for, avslutter han. 

Tarjei Strøm:

  • 38 år fra Bergen.
  • Forlovet med Juni og har barna Sofie (11) og Jonas (2).
  • Har vært programleder for Adresse Wien, Sommerbåten, Urørt-finalen og The Stream på tv.
  • Har vært programleder for Sexy og Stjernepose på NRK P3 og P13.
  • Aktuell med «The Stream gir tilbake» i romjul.