En romantisk bajas

En romantisk bajas

Han har alltid likt å opptre foran folk.  Som tiåring fortalte han faktisk  en «grovis» i bryllupet til faren.  Men kjæresten får også frem den romantiske siden av Stian Blipp.

Tekst: Kine Myrvold  Foto: Pål Laukli

 Den nevnte «grovisen» handlet om nordmannen og svensken som lå i sengen og hadde fisekonkurranse.

 – Vitsene mine nå i voksen alder er ikke så annerledes, forteller Stian.

 26-åringen er en mann med mange talenter. På scenen har han danset, gjort stand-up og vært programleder. Bajas-stempelet mange kanskje ville satt på han i dag, er han ikke ukjent med.

 – Jeg har vel alltid hatt et bajas-stempel på både skole og fotballag, og har ikke vært fremmed for å opptre på skoleavslutninger eller musikktimer. Det er egentlig litt merkelig. Mine foreldre sier at jeg i utgangspunktet var en litt sjenert gutt da jeg var yngre, men at jeg aldri var redd for å tulle foran en forsamling hvis stemningen var riktig.

 «Blippen»

Stian Glopholm ble født i Bergen i 1990. Fjorten år senere begynte kompisene å kalle han for «Blipp» på grunn av  måten han beatboxet på. Noen år etter det igjen endret han rett og slett etternavnet sitt til Blipp Glopholm.

– Hva synes familien om at du tok Blipp som etternavn?

– Det har merkelig nok aldri være noen diskusjon om det. Min farfar kaller meg for Blippen, og mine foreldre og søsken har vært vant til det kallenavnet siden jeg var veldig ung. Så lenge jeg ikke fjerner det andre etternavnet er jeg trygg , tror jeg! sier han.

Og han er ikke den eneste i familien som liker å «tulle seg til» i rett lag. Uten å nevne noen forteller han at det er mange entertainere av person, men ikke av fag. Moren er restaurantsjef i Bergen. Faren er… ja, hva er han egentlig?

 – Min far jobber i ATEA som noe… greier… Jeg husker ikke helt hvilken stilling han har på stående fot, men det er noe i den sjefete duren.

 To foreldre i lederstillinger med en viss grad av struktur- og planleggingsevne, får man tro, har foreløpig ikke smittet over på sønnen.

 – Jeg er impulsiv til de grader. Elendig til å planlegge. Elendig! Det har heldigvis gjort at jeg er forbasket flink til å ta ting på sparket. Til tider ufrivillig impulsiv der altså, forteller han.

 Alt-mulig-Stian

Det at Stian er flink til å ta ting på sparket har nok kommet godt med i karriereveien han har valgt. Husker du når du hørte navnet hans første gang? Var det da han var programleder i «Verdens rikeste land» på P3? Eller da han sto på scenen som deltaker i Norske Talenter 2010 med dansecrewet «Absence & Blipp»? Eller da han var programleder i Norske Talenter to år senere? Muligens har du også sett han på scenen på Latter som stand up-komiker?

 I et intervju med nettstedet Radioassistant i 2011, da han var programleder i P5 Bergen, ble han spurt om hva han gjør om ti år. Svaret var omfattende, men en del av det var: «Jeg håper med tiden å kanskje få meldt min ankomst på TV-skjermen».

Allerede året etter var det et faktum, da han entret skjermen som programleder i Norske Talenter. Året etter kom det foreløpige høydepunktet i karrieren.

 – Det å vinne publikumsprisen på Gullruten 2013 står fortsatt som et stort høydepunkt. Jeg kan føle på kroppen at flere høydepunkter lusker i det neste året.

 I 2013 og 2014 ledet han Idol-sendingene, med humor, empati og publikumstekke. Det ble vendepunktet i karrieren.

 – I min første Idol-sesong fikk jeg for første gang være programleder for et stort liveshow helt alene. Etter den sesongen fikk karrieren min seg en alvorlig propellering avgårde, sier Stian.

 Musikal-Stian

«Propelleringen» har denne høsten gjort at han får gjøre en annen ting for aller første gang: Ha hovedrollen i en musikal!

 – Det jeg har av musikalerfaring er meget begrenset. Jeg har spilt i West Side Story, Oliver og noen andre småting hjemme i Bergen, men ikke i nærheten av noe så stort som det jeg nå skal begi meg ut på, sier han

Singi´n in the Rain er høstens store satsning på Folketeateret, og rollen som den komiske Cosmo Brown er det Stian som skal fylle. Ved sin side har han Atle Pettersen i den andre hovedrollen: romantiske Don Lockwood.

 Premieren er 2. september, og frem til da er det mye som skal læres. Stian har ikke rukket å grue seg enda.

 – Det kommer tidsnok. Jeg tipper det kommer snikende 15 minutter før vi skal på scenen og jeg innser at «Dette skjer faktisk nå! Å herregud!!».

 – Hvordan forbereder du deg til rollen?

– Turner 4-5 timer i uken, sangøvelse en gang i uken, pluss litt annet småsnadder. For at det skal bli så kult at folk mister tupé og løstenner når de ser på, så er det viktig å begynne tidlig. Jeg har allerede blitt småskadet et par ganger i prosessen. Slike ting kan man ikke forutse heller, noe som gjør det enda viktigere å begynne svintidlig. Da har vi råd til et par set-backs på veien, sier han.

Stand-up-programlederen

Tilbake til dette med de mange talentene. Stian beskriver stand-up som det mest skumle og krevende av det han driver med, men samtidig mest givende. Han synes det er vanskelig å svare på hva han liker alle best.

– Det som er så fint er at man kan snike med seg stand-up inn i programlederrollen,  uten den samme risikoen som har på stand-up-scenen. Som programleder forventer ingen at du skal være så sabla morsom hele tiden, all humor blir en bonus. På stand-up-scenen er det helt motsatt. Publikum forventer at du skal få dem til å le, alt annet er skuff, sier han, og legger til:

– Det fantastiske med å danse på en scene er at det gir så ekstreme mengder energi og jeg blir utrolig glad av det. Alle tingene jeg gjør har sin egen effekt på meg.

Inspirasjonen finner han mange steder i hverdagen. Det kan være en YouTube-video med morsomme ideer som inspirer til å bli mer kreativ, et show eller teater med flinke skuespillere som inspirerer til å gå hjem for å bli like flink, eller folk og fe i dagliglivet.

Kjæreste-Stian

Den romantiske siden av bajasen oppdaget han for et par år siden. Kvinnen som gjorde at den kom frem er Jamina Iversen.  

– Det å overraske kjæresten min med stort og smått synes jeg er utrolig gøy. Det kan være at jeg har kjøpt blomster eller kommer innom jobben hennes med favorittmaten, forteller han.

– Hvordan møttes dere?

– Som så mange andre, på et utested med jaegermeister-shot i hendene. Jeg var der med kompis og vi satt oss ned med gjengen hennes. Jeg måtte umiddelbart spørre hvem denne slående skjønnheten var, og de kunne fortelle meg at hun het Jamina. Etter et par jaegermeistere til. og ikke minst et par dager og uker til, begynte vi på de typiske «veien til kjærester»-reisen. Den endte heldigvis med at vi på en parkbenk på Grünerløkka bestemte oss for å bli kjærester. Sånn på ordentlig! På skikkelig! Sånn Facebook-sammen liksom! Hehe.

Frierbrevene, eller friermeldinger på Facebook som kanskje er mer vanlig nå til dags, tok brått slutt da statusen gikk fra «single» til «in a relationship».

– Det stoppet på flekken. Virkelig som ved et knips. Før var det en del av det, men de siste to årene har det vært skralt på frierbrevfronten,  forteller han.

Drømme-Stian

Selv om han har oppfylt noen av drømmene sine, betyr det heldigvis ikke at han har sluttet å drømme.

– Jeg har mange drømmer for fremtiden! Jeg vil jobbe som underholder i utlandet, og jeg drømmer om å lage Norges beste talkshow. Om disse tingene på sinnssykt vis skulle skje, så skal jeg fortsette å drømme, sier Stian.

Om man ser ti år frem i tid, håper Stian at han driver med noe av det som er nevnt over. Kanskje har han da også bodd i utlandet i ett år eller to.

Kanskje har jeg klart å trylle frem en Blipp Junior også? En liten beatboxende, dansende rakkerunge som aldri holder munn. Det hadde vært noe. Fremtidige barnehager, dere er advart!

 Fakta om Stian: 

Stian Glopholm Blipp
26 år
Fra Bergen, men bor på Frogner i Oslo
Samboer med Jamina Iversen
Programleder i radio og på TV
Aktuell med hovedrollen i Singi´n in the Rain på Folketeateret til høsten

Les hele den nyeste utgaven av Oslo S-magasinet her.