Stå på-dama

Stå på-dama

Hun står opp med morgenfuglene og er på Oslo S før halv seks. For 70-årige Kirsten Schwanitz er jobben mer enn en livsstil.

Tekst: Tone S. Tuhus
Foto: John Erik Klausen

Kirsten Schwanitz er butikkleder hos Mester Grønn og har jobbet på Oslo S siden 1993. Om du ikke kjenner navnet hennes, så har du kanskje sett henne bak disken eller innimellom hyllene med grønne planter og avskårne buketter. Kirsten er rett og slett dama med det røde håret.

– Jeg begynte å jobbe hos Mester Grønn for snart 25 år siden. Den gangen lå butikken i gamle Østbanehallen, før den flyttet opp til hovedhallen i august 2003. Jeg jobbet med blomster før den tid, også, så det har alt i alt blitt mange år med jord og blader under neglene, sier hun.

At Kirsten er et A-menneske er det liten tvil om. Hun er som regel den første som kommer, og det er fast rutine å hilse på vaktene

– Er du alltid så tidlig ute?

– Ja, det må jeg være, for det er da blomstene blir levert. Mannen min kjører meg på jobb, rett og slett fordi trikken ikke starter så tidlig om morgenen. På vei til jobb møter jeg titt og ofte andre som er på vei hjem, sier hun.

– Hva gjør du når du kommer på jobb?

– Etter å ha hilst og vekslet noen ord med vaktene, er jeg i gang. Jeg tar i mot varer og pakker ut ferske blomster. Butikken åpner klokka seks og da må alt være klart. Det er deilig å komme i gang, vet du.

– Kommer det kunder innom så tidlig?

– Ja, mange stikker innom butikken grytidlig på vei til jobb. Mester Grønn-avdelingen på Oslo S holder åpent alle dager, 365 dager i året, så her er det fullt kjør.

Travle dager

Etter mange yrkesaktive år i blomsterbransjen, er det mange som er blitt godt kjent med Kirsten. Hun er klar på hva hun liker best ved jobben sin.

– Miljøet og det sosiale er veldig viktig. Vi har det kjempehyggelig! Og det at jeg jobber med ferskvarer og ikke frossenvarer, er en sann glede. Når jeg jobber med blomster, får jeg oppleve alt. Sorger og gleder om hverandre, blomster hører til enhver anledning, sier hun.

– Hvordan er det å jobbe på Oslo S?

– Hit kommer det mange kjente mennesker og faste kunder. Butikken er travel og det skjer noe hele tiden. Det er hektisk og det er spennende. Skikkelig jubalong!

– Er det dager som utmerker seg?

– Vi opplever rushtid i butikken om morgenen og ettermiddagen – og vi merker stor pågang på fredagene. Men det er jevnt over stor trafikk her. Vi er den minste Mester Grønn-butikken i landet målt i areal, men en av de mest lønnsomme. Det sier seg selv at det er mange kunder innom hele tiden. Og det er bra!

– På Oslo S er det vel en del pendlere som har ekstra dårlig tid?

– Absolutt, men det er vi vant med. Vi merker nok rushtiden mer her enn for eksempel på CC Vest og Sandvika Storsenter. Men det er sånn jeg liker det. Bedre å ha mye å gjøre enn motsatt, synes jeg.

Får overskudd

Kirsten jobber ofte lange dager, selv om hun på papiret har vanlig 40-timers uke og såkalt normal arbeidstid.

– Klokka kan fort bli fem, seks og til og med sju om ettermiddagen og kvelden før jeg avslutter og beveger meg hjemover. Jeg ser aldri på klokka. Du vet, jeg har ikke lenger barn i barnehage, så jeg er fleksibel.

– Er det slitsomt med så lange dager?

– Jeg er i veldig fin form når jeg kommer hjem om kvelden, så jobben gir meg tvert i mot overskudd. «Er dette en tid å komme hjem på,» bruker mannen min å si. «Jeg kommer når jeg kommer,» svarer jeg. For meg er jobben mer enn en livsstil – den er blitt en del av meg, og jeg kunne ikke tenkt meg et annet yrke.

– Hva med pensjonisttilværelsen?

– Pensjonisttilværelsen? Nei, den har jeg ikke hørt om, he-he.

Kolleger om Kirsten

Erling Ølstad
adm. direktør
– Jeg ansatte Kirsten for snart 25 år siden og har aldri angret. Kirsten er en sprudlende dame med enestående fagkunnskap. Hun sørger for at kundene får de produktene de er ute etter og er overlegen på kundeservice. Kirsten står for det gamle servicebegrepet der kunden blir ivaretatt på beste måte. Hun løser utfordringer på strak arm og er samtidig ydmyk. Mange kjenner Kirsten og hun tar gjerne en kaffe med faste kunder. Kirsten er rett og slett unik.

Blidi Zineb
butikkmedarbeider
– Jeg har jobbet med Kirsten og hatt henne som sjef i 16 år. Hun er glad, raus og positiv og alltid i godt humør. Kirsten er i tillegg faglig dyktig og jeg har lært veldig mye av henne. Jeg har lært alt av henne, faktisk. Hun har god kunnskap om kundebehandling og mange spør spesielt etter Kirsten. Husker de ikke navnet hennes, så spør de bare etter hun med det røde håret.