Møter med mening

Møter med mening

Hun opprettet Facebook-siden Humans of Oslo etter terrorangrepene 22. juli. – Jeg vil gjøre en forskjell, sier fotojournalist Iffit Qureshi.

Tekst: Tone S. Tuhus
Foto: Torbjørn Tandberg og Iffit Qureshi

I juli 2012, ett år etter terrorhendelsene på Utøya og ved Regjeringskvartalet i Oslo, lanserte Iffit Qureshi Facebook-siden Humans of Oslo. I dag har den over 25.000 følgere og Qureshi legger jevnlig ut bilder og små historier fra sine møter med mennesker rundt omkring i Tigerstaden.

– Før 22. juli 2011 var jeg en ivrig skribent og deltok i integreringsdebattene. Men angrepene gjorde noe med meg. Jeg forsøkte å skrive, men orket ikke lenger være like aktiv som før. Jeg var selv i sentrum like etter at bomben smalt, og etter hvert følte jeg at det ikke var nok med roser og regnbuesanger. Det måtte mer til. Så snart dommen mot terroristen falt i 2012, kom jeg fram til hva jeg ønsket å gjøre. Min løsning ble Humans of Oslo, sier Iffit Qureshi.

Fokus på samhold

Facebook-siden er laget etter inspirasjon fra et lignende prosjekt, kalt Humans of New York. Felles for begge nettsidene er at de beskriver møter med hverdagsmennesker som på en direkte, ærlig og likefram måte forteller biter av sin egen historie.

– Jeg ønsker å vise fram det mangfoldige Oslo med alle dets fasetter. Det å fokusere på samhold og fellesskap har vært grunnleggende for meg. Utgangspunktet er å presentere Oslo-folk på den måten jeg best kjenner dem, nemlig som positive, engasjerte og vennlige mennesker, sier fotojournalisten.

Etter over 2.000 møter med ulike personer, tror Qureshi vi dypest sett deler de samme grunnleggende håp og drømmer.

– Jeg har truffet folk fra hele Oslo, og oppsummert vil jeg si at alle ønsker kjærlighet, trygghet og det å ha det godt med sine nærmeste, venner og familie. Vi har så mye til felles. Utenpå kan mye virke forskjellig, men hvis man ser bort fra klasse og kulturell bakgrunn, så er vi innerst inne veldig like, mener hun.

Idealisme som drivkraft

Iffit Qureshi er selv født og oppvokst i Glasgow av pakistanske foreldre. Hun hadde sitt første møte med Norge og Oslo i 1986 og har siden den gangen blitt boende.

– Som fotograf er jeg selvlært og i starten var jeg engstelig og måtte forklare mye. Etter hvert la jeg bort min egen usikkerhet og ble flinkere til å lytte. Da kom svarene, også. For innerst inne ønsker alle å bli sett. Livet er komplekst og alle bærer på erfaringer og hendelser på godt og vondt. Det handler om å løfte blikket. Vi trenger ikke bruke andre som målestokk, men i stedet lære av andres erfaringer, sier Qureshi.

Hun opplever at Humans of Oslo har gjort henne mer følsom som person.

– Jeg legger merke til mye mer enn før og ser ting på en annen måte. Alt fra et blikk til et sukk. Det kan være små ting som gjør at jeg ønsker å snakke med et menneske. Jeg blir for eksempel tiltrukket av folk som jeg ser går nedover gata og smiler for seg selv. Men også mennesker som virker lukket, interesserer meg.

– Jeg er idealist i hjertet og ønsker ikke at folk skal ta livet for gitt, fortsetter Qureshi.

– Jeg tror vi trenger å se og lære av hverandre, og jeg tror på det å dele. Forhåpentligvis er det med på å gjøre en forskjell.

Om Humans of Oslo:

  • Facebook-side som presenterer Oslo-folk via tekst og bilder.
  • Opprettet i juli 2012 av Iffit Qureshi, som er selvlært fotograf, foredragsholder og journalist. Hun holder jevnlige fotoutstillinger for framheve hovedstaden og menneskene i byen.
  • Humans of Oslo har over 25.000 følgere og kan også leses som blogg, samt via Twitter og Instagram.
  • Siden oppstarten har Iffit Qureshi lagt ut over 2.000 bilder av sine møter med Oslo-folk.