Ny fasadekunst 6. februar

Ny fasadekunst 6. februar

Kunstneren Marisa Ferreira leker med farger og perspektiver i sitt nye kunstverk på fasaden av Oslo S. «Rear Window» består av 59 vertikale striper som er montert skråstilt på fasaden og kunstverket forandrer seg ettersom hvor man betrakter det fra. Kunstneren ønsker å utforske betrakterens rolle i møtet med kunstverket. Med «Rear Window» beveger hun seg bort fra en rent visuell opplevelse av et kunstverk mot en mer fysisk og eksistensiell forståelse av kunsten, der betrakterens fysiske tilstedeværelse og bevegelse er en del av selve kunstverket. Åpningen er fredag 6. februar klokken 16, ved hovedinngangen til Oslo S. Kunstneren vil være til stede. 

Ferreira har laget de fargesterke sekvensene basert på enkle, geometriske former tegnet etter Fibonacci´s numeriske sekvens. Komposisjonen kan sies å herme de gåendes mønster foran Oslo S, rytmen av fotspor og folks bevegelse gjennom området.

Tittelen er hentet fra en film av Alfred Hitchcock der betrakteren er nødt til å engasjere seg (både mentalt og emosjonelt) i bildene på filmen for å forstå historien som utspiller seg.

Marisa Ferreira
Marisa Ferreira (1983) er utdannet ved Oporto Faculty of Fine Arts, Portugal – fordypning i kunst og design for offentlige rom, og har en MA i kunst fra University of Evora, Portugal. Marisa Ferreira sitt kunstneriske virke har beveget seg i retning av vitenskap som et uttrykk for vår teknologiske tidsalder. Kunstneren undersøker blant annet temaer knyttet til det gylne snitt og numeriske sekvenser, og er inspirert av skriftene til Merleau-Ponty og Heisenbergs usikkerhets-prinsipp. Hun jakter på en balanse mellom objektivitet og uttrykksfullhet.

Betrakteren av kunstverkene mine blir ofte overrasket når de opplever at kunsten min endrer seg når de beveger seg inn og rundt den. Mitt ønske er nettopp at betrakteren blir en aktiv deltager i mine kunstverk – og ikke bare en passiv tilskuer, sier Ferreira.

Ferreira er innkjøpt av bl.a. Stavanger Kunst Museum, Wintershall, Deloitte, Bærum Kommune. Hun har hatt en rekke utsmykkingsoppdrag på bl.a. Ulsmåg skole i Bergen, Skattedirektorat i Oslo, Ekofisk 2/4L, Jønningheia barnehage i Sandnes.

Ferreira jobber for tiden med separatutstillingen «Space, rhythm and movement» på Galleri Gann i Sandnes som åpner den torsdag 5. mars 2015.  www.marisa-ferreira.com

Rom for kunst
Rom for kunst er den temporære kunstsatsingen til Rom Eiendom AS og har vært drevet siden 2001 på Oslo S. Intensjonen er å skape positive kunstopplevelser for reisende og besøkende på stasjonen. www.romforkunst.no