Sjakkfeberen herjer

Sjakkfeberen herjer

I fjor høst kom den. Sjakk-bølgen feiet mange av oss overende, og den har ennå ikke trukket seg tilbake.  Nå lader vi opp til et nytt VM.   

Tekst: Kine Myrvold

I november møtes de to sjakk-gigantene Magnus Carlsen  og Viswanathan Anand til et nytt verdensmesterskap.  I fjor ble det et spennende VM mellom de samme to spillerne, der Carlsen gikk seirende ut.  Seieren kom etter det tiende partiet, der Carlsen oppnådde de nødvendige 6,5 poengene for  å vinne, mot Anands 3,5 poeng.

Øker medlemstallet

Rett før, under og etter VM slo en sjakkbølge over Norge. Plutselig var «hele» Norge interessert. Sjakk-apper på telefonen ble populære som aldri før, sjakksider på internett ble nok også meget godt besøkt og sjakkturneringer ble arrangert med oppmøte som slo alle rekorder. Norges Sjakkforbund merket også en økning i antall medlemmer.

I skrivende stund kommer det omtrent ti nye medlemmer til sjakkforbundet hver eneste dag.

– Det lover godt for norsk sjakkfremtid. Kanskje en av dem er den nye Magnus Carlsen? sier Bjugn.

Mange turneringer

Medlemmene i alle aldre er organisert i cirka 110 klubber over hele landet, og det kommer stadig nye klubber til. Bjugn forteller at terskelen for å komme inn i sjakkfamilien er lav – der er det plass til alle.

– Arrangerer dere ofte turneringer? 

– I år ser vi ut til å ende på rundt 70 Norges Grand Prix-turneringer. I tillegg har vi seriesjakken for klubblag som favner bredt, Landsturneringen med mer. Tilbudet er godt. Samtidig arbeider vi målrettet for å gjøre tilbudet enda mer attraktivt.

Sosialt samvær er kanskje også en faktor i attraktiviteten til spillet man i aller høyeste grad forbinder med hjernetrim. Under VM i India i fjor viste mange klubber kampene på storskjerm, for å dele spenningen i fellesskap. Samtidig fulgte mange med på tv og internett.

– Sjakk er stor underholdning! Om jeg ikke husker feil, var vel NRK oppe i fantastiske 1,2 millioner seere på det meste. På nett skal over en kvart milliard ha fulgt med rundt om i verden, sier Bjugn.

Intellektuelle utfordringer

Magnus Carlsen (24) har siden 2010 mer eller mindre sammenhengende vært rangert som verdens beste sjakkspiller. I disse årene har unntaket vært tre ganger, og da har han vært nummer to etter Anand.

Carlsen er født i Tønsberg 30.november 1990. Familien bodde ett år i Espoo, deretter i Brüssel, før de i 1997 vendte hjem til Norge, nærmere bestemt Bærum. I følge Carlsens side på Wikipedia ble det tidlig klart at han hadde en interesse for intellektuelle utfordringer. Som toåring kunne han legge puslespill bestående av 50 brikker, og som femåring satt han sammen et byggesett av Lego, ment for alderen 10 til 14 år.

På et tidlig stadium utviklet den unge gutten sine ferdigheter i sjakk. Det gjorde han ved å spille alene i opptil flere timer i strekk, hvor han flyttet brikker rundt på brettet i jakten på gode kombinasjoner. Han spilte også spill og kombinasjoner som faren hadde vist han, om igjen. I en alder av åtte deltok Carlsen i sin første turnering, den yngste aldersbestemte klassen i NM i sjakk.

– Ikke overrasket

Senere ble Carlsen tilsluttet sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas, med tidligere sjakkproff Simen Agdestein som trener. Etter det har det gått slag i slag med et stort antall turneringer og titler, før han ble kronet som verdensmester 22. november i fjor.

Etter seieren mot Viswanathan Anand var Carlsen sikker i sin sak til VG.

– Ikke veldig overrasket, men veldig fornøyd med hvordan jeg har spilt siden starten på matchen, som var litt så som så. Jeg har vunnet mye av det jeg har stilt opp i i det siste. Men jeg har ikke tenkt til å gi fra meg tronen, sa Carlsen til avisen.

Så gjenstår det å se om Carlsen beholder den, eller om Anand tar seieren tilbake i årets verdensmesterskap.

Følg @carlsenanand14 på Twitter for oppdateringer under VM.

Les hele Oslo S-magasinet her.