Fargerik blomsterhøst

Fargerik blomsterhøst

Det er ingen grunn til å la det blir grått og trist hverken inne eller ute, selv om sommeren er over.

Tekst: Kine Myrvold  Foto: Torbjørn Tandberg og Mester Grønn

– Høsten er tid for grønne planter og potteplanter inne, før løkprodukter tar over igjen i januar, sier daglig leder Kirsten Schwanitz hos Mester Grønn på Oslo S.

I butikken hennes kommer det ferske blomster hver dag klokken 05.30.

Daglig leder hos Mester Grønn på Oslo S, Kirsten Schwanitz, selger mye roser hele året.

I tillegg til grønne inneplanter kan det jo være fint å friske opp med potteplanter eller snittblomster i herlige farger. For eksempel en alpefiol, gladioler eller en fin rosebukett.

– Det går mye roser og andre snittblomster også på høsten, sier Schwanitz.

Gladioler er kun tilgjengelige på sensommeren og høsten. De kommer i svært mange fargevarianter og noen er tofargede. Denne blomsten har knopper fra topp til tå, og for å forsikre seg om at så mye som mulig blomstrer, kan man knipe av det øverste leddet på stilkene.

Tidløs

Alpefiolen er en tidløs klassiker, og med riktig plassering og stell kan du bli belønnet med blomstring fra høsten og langt utover vinteren, skriver Mester Grønn på sin blogg.

Plassér alpefiolen så lyst som mulig, på et svalt sted. Hvis den får nok lys vil knollen skyte nye knopper igjen og igjen. Under blomstring skal planten vannes godt med romtemperert vann.

Uteplanter

I hagen eller på uteplassen er det fint å kombinere høstens planter i ulike størrelser og farger, med krukker i forskjellige størrelser. Ønsker du et litt roligere helhetsinntrykk kan du sette sammen farger som går ton i ton, eller flere planter av samme art.

Slik lykkes du med uteplantene:

  • Bytt ut den gamle jorden før du planter
  • Sørg for god drenering i potten.
  • Husk å vanne krukkene, det er ennå noen varme og vindfulle soldager som kan tørke ut krukkene.
  • Sett gjerne krukkene på et lunt sted ved huset.

Høstfavoritter

Lyng er nok det mange forbinder med høsten, men det finnes mange andre holdbare og flott planter å velge mellom denne årstiden.
Her er noen eksempler på andre høstfavoritter du kan smykke inngangspartiet med:

Pernettia: 
En høstplante som kommer med vakre bær i rosa, lilla og hvitt. Planten har et blankt grønt bladverk og er svært lettstelt. Den bør tørke lett mellom hver vanning og kan plasseres både i sol og i skygge.

Pyntekål: 
Pyntekål er, som navnet antyder, verdsatt på grunn av sin prydeverdi. Selv om den er i familie med vanlig kål, danner den ikke spiselige hoder.

Heuchera/Alunrot: 
Denne planten dyrkes for sine vakre blader. Det er utviklet en rekke hybrider med fantastiske farger på bladverket. Den trives i lett, næringsrik jord i sol eller halvskygge.

Sølvkrans: 
I Norge dyrkes denne som en ettårig plante, på grunn av de vakre, sølvfargede bladene. Sølvkrans er lettstelt, utvikler seg best i sol, men kan også stå i halvskygge.

Calocephalus: 
En flott sølvskimrende plante som er svært holdbar. Den kan plasseres både i sol og skygge og tåler både lite og mye vann.  En enklere pante å stelle kan knapt oppdrives!

Asters: 
En sentblomstrende staude i blå, lilla og rosa varianter. Asters trives best i næringsrik og jevnt fuktig jord og kan med fordel deles annethvert år for å fornye veksten. Den bør gjødsles månedlig med moderat dosering.

Les hele utgaven av Oslo S