I Harry Holes fotspor

I Harry Holes fotspor

Den alkoholiserte politietterforskeren i Jo Nesbøs krimbøker har satt sine spor i Oslo.  På guidet tur kan du til og med trykke på Harry Holes ringeklokke. Men er han hjemme?

Det er tirsdag ettermiddag klokken 18.45, og i den fiktive verden ville nok Harry Hole enten vært på jobb eller restaurant Schrøder. Eller kanskje med Rakel, hvis de er sammen for øyeblikket. Samtidig, i den virkelige verden, står en gruppe utenfor Harry Holes leilighet i Sofies gate 5. De ringer på ringeklokken med Harrys navn.

– Noen ganger svarer Harry, andre ganger svarer naboene. Harry er flink til å si fra til naboene hvor han drar, så stort sett vet de hvor han er om han ikke er hjemme, sier den engasjerte guiden Mari Atlanta Lunde i Oslo Guidebureau.

Det er ikke første gang hun har med seg turister, eller Oslo-folk, som blir overrasket over å finne navnet til hovedpersonen i Jo Nesbøs krimbøker på ringeklokka. Atlanta Lunde har gått denne turen utallige ganger og holder hemmeligheten rundt ringeklokka godt bevart også for Oslo S.

Presenterer Rakel

Sofies gate er nest siste stopp på turen som viser Oslo i Harry Holes fotspor. Gruppen startet fra oppmøtestedet Best Western Karl Johan hotell klokken 17, og første stopp er Nationaltheateret. Der presenteres turgåerne for Rakel. Her er det nemlig mange forbindelser til Harrys av- og på-kjæreste.

– Blant annet UD, der Rakel og Harry treffer hverandre for første gang, på et møte. Og restauranten Dinner, der Rakel prøver å sjekke opp Harry, sier Atlanta Lunde.

Via Egertorget, som har en sentral rolle i Frelseren, går turen videre til tinghuset. På ruta til denne turen er dette det nærmeste de kommer en arbeidsplass for Harry.

I «Rødstrupe» er det en liten scene der Harry er vitne i en sak i rettssal 719, og det er denne scenen guiden snakker mest om her.

Utsetter hjemreisen

Med andre ord er det både store og små detaljer fra bøkene som blir tatt opp på turen. I løpet av to timer har du hørt noe om de åtte siste bøkene om Harry. I de to første er handlingen nemlig lagt til utlandet, i Australia og Bangkok.

Og nettopp australiere og new zealendere er turister som ofte møter opp på Harry Hole-turen. Bøkene er oversatt til mer enn 44 språk og er populære langt utenfor Norges landegrenser. Også tyskere, amerikanere og kinesere troner høyt på lista over turister som gjerne vil være med på turen.

– Til og med på nyttårsaften var det en del som møtte opp. Vi har også opplevd at folk har utsatt hjemreisen for å få med seg turen, sier den engasjerte guiden.

Hun skjønner hvorfor interessen for å oppleve den alkoholiserte politietterforskerens Oslo er stor.

– Nesbø er en veldig god forfatter og både Harry og Rakel fascinerer meg. Det er noe veldig norsk over Harrys karakter. En typisk etterkrigsgutt. Harry er født i ´65 og kommer fra Østlandet. Det er en spennende person som jeg kunne tenke meg å lære enda mer om. Og Rakel… går det an for henne å ha et forhold til en mann som Harry?

Selv dro vår guide Mari til Stockholm kun for å gå Millenium-turen, altså i Lisbeth Salander og Mikael Blomkvists fotspor.

Multitalent

Tilbake i Oslo sentrum har nå gruppen med guiden i spissen kommet til Aschehoug forlag, der Atlanta Lunde forteller om forfatteren av de berømte bøkene.

– Der snakker vi litt om Jo Nesbø og hans multitalent. Han var jo et lovende fotballtalent, er aksjemegler og spiller i band, i tillegg til å være forfatter, sier Atlanta Lunde.

Så står Schrøder for tur. Vannhullet som har blitt godt kjent som Harrys stamsted gjennom bøkene. Også Harrys alternative sted, Underwater, stopper man ved på turen. Det er dit han går når han av en eller annen grunn ikke tør å gå på Schrøder.

Visste du at det bare er en person i bøkene som blir drept i Oslo sentrum? Hvis du vet hvor det er kan du gjette deg til ett av de andre stedene guiden tar deg med innom.

Turen avsluttes stort sett i skybaren på Radisson Blu Scandinavia hotell, der man har utsikt til flere sentrale steder i bøkene og selve hotellet er også med i Rødstrupe.

Samspill

Noe av det guiden liker best med å gå turen er at de alle kan dele erfaringer og detaljer fra bøkene, som kan ha gått i glemmeboka for noen av de andre.

– Det er veldig gøy å dele noe jeg liker så godt med andre. Turen er en felles opplevelse der vi deler bøker vi har lest og har et samspill med hverandre, sier Atlanta Lunde.

Denne turen har Oslo Guidebureau hatt på plakaten siden høsten 2011. Det er sju guider som bytter på å gå runden. Så populær er den, at de fra 27. april også begynner med en tur som skal gå østover.

– Fra Best Western Karl Johan går vi mot Egertorget, Kvadraturen, Oslo S, politihuset på Grønland og Plaza, forteller guiden, som snart håper det blir fortgang i filmatiseringen av bøkene.

Denne turen kommer i første omgang til å gå siste søndag i hver måned, klokken 17, til og med 26.oktober. n