Kaffehistorier
OG OM LITT ER KAFFEN KLAR…
Morgenkaffe, kaffepause eller bare kaffekos? Veldig mange inntar de livsviktige, sorte dråpene på Oslo S.
Vi nordmenn er som kjent veldig glad i kaffe. Så glade er vi i den sorte drikken, at vi drikker nest mest i hele verden – bare slått av våre finske naboer.
På Oslo S får du kaffe i alle slags varianter og størrelser: Dersom du ønsker en kjapp kopp, kan du trykke på knappen hos for eksempel Narvesen eller Deli de Luca. Ønsker du en kopp ved siden av lunsjen, kan du sette deg på en av sentralbanestasjonens mange kafeer. Og ønsker du kaffen din tilberedt av en barista, besøker du en av de tre kaffebarene på Oslo S.
Trekløveret Caffe Ritazza, Beans og Rooster Coofee har nemlig én ting til felles: De sørger for rykende fersk kaffe.
Faste kaffegjengere
Mange av oss er avhengige av kaffe. Og da kanskje spesielt av den helt nødvendige morgenkaffen. Dårlig tid før toget til tross, kaffen må være med i hånda. Men har du knapt med tid, kan det lønne seg at jentene på Caffe Ritazza kjenner deg igjen.
– Det er alltid de samme kundene som kommer innom hver morgen, og det er veldig koselig. Jeg føler nesten at jeg kjenner dem litt! Når jeg ser dem nærme seg begynner jeg å lage den faste bestillingen deres – og det setter de pris på, forteller Lailla Taoussi hos Caffe Ritazza.
Og faste kunder, de er det mange av.
– Jada! Vi har en dame som bare legger 27 kroner på disken uten å si noe, og da vet vi at hun skal ha en medium kopp med svart kaffe. Og så er det han mannen som alltid skal ha to aviser og en cappucino… Jeg ser han milevis unna! ler Taoussi, og legger til at hun kunne fortalt om mange, mange flere.
Reiser langveisfra
Også hos Rooster Coffee har de en overvekt av faste kunder. Og selv om de fleste er folk som farter gjennom Østbanehallen på vei til sine hverdagslige gjøremål, er det noen som reiser litt lenger for dagens dose koffein.
– Vi har en kvinnelig kunde som reiser helt fra Ski for å kjøpe kaffe mocca hos oss, forteller daglig leder John Murray.
Og nå antar du kanskje at damen pendler strekningen Ski-Oslo?
– Neida. Hun bor og jobber i Ski. Men en som jobbet på Rooster før lagde en gang en helt spesiell mocca til henne: En stor kopp med to skjeer sjokoladepulver, en spesiell type espresso og melk som er nøyaktig 75 grader varm, ler Murray. Og nå, tre år senere, tar damen turen helt til Oslo opptil flere ganger i uka – bare for å få sin helt spesielle kaffekopp.
Enten du liker kaffen svart, med melk, eller som iskald slush: Oslo S lover å dekke ditt koffeinbehov i høst!
Norges første kaffebar ligger på Oslo S
I Østbanehallen finner du kaffebaren Rooster Coffee, som tilbyr kaffe, te og noe å tygge på. Men visste du at nettopp denne kaffebaren var Norges aller første i sitt slag?
Rooster Coffee åpnet nemlig den 12. november 1994 – bare to uker før det første Kaffebrenneriet på Bislett – og kan dermed smykke seg med tittelen ”Norges første kaffebar”.
Grunnleggerne, Robert Buan og Stein Egil Gammelsrød, hadde studert sammen i Seattle. Det er byen hvor kaffekjeden Starbucks har sitt opphav. Nordmennene så hvordan kaffebarene ble tatt i mot på den amerikanske vestkysten og at interessen for espressobaserte drikker eksploderte der. Så dette måtte da være noe for kaffetørste nordmenn?
Men i 1994 var fenomenene kaffebar og kaffe to-go fremmedord i Norge. Rooster Coffee ønsket egentlig bare å selge ta-med-kaffe og kaffe i løsvekt, men fant fort ut at norske kunder krevde stoler og bord. I dag, 18 år senere, har den lille kaffebaren fortsatt noen sitteplasser, men nordmenn har forstått at det går an å ta med seg kaffen, på tross av litt tilvenningsproblemer.
– Folk måtte læres opp til å drikke mens de gikk! Å drikke i fart ble sett på som ukultur, ler de to grunnleggerne i dag.
Men også drikkene i seg selv var fremmede. Traust, svart kaffe var det vanlige, mens kaffe latte, espresso og americano var ukjent territorium. Så også her måtte Rooster lære opp kundene sine. Og sakte, men sikkert fikk folk øynene opp for de nye kaffetrendene.
– TV-seriene Seinfield og Friends har mye av æren for at espressodrikker ble populært. Fra rundt 1997 tok det helt av, minnes Buan og Gammelsrød. De to siste årene er det John Murray som har drevet Rooster Coffee. Og baren holder seg til det samme, gamle konseptet: De er en tradisjonell, Seattle-inspirert kaffebar.
– Jeg tror kundene våre liker det sånn: Vi er en kaffebar, og ikke en kafé. Her kan man kjøpe med seg en kaffe på veien. Det er enkelt og greit, forklarer Murray. Men også tradisjonelle kaffebarer må prøve seg på noe nytt innimellom. Derfor komponerer Murray og hans ansatte egne drikker hver nye sesong. Hvorfor ikke prøve deres hjemmelagde chilikakao denne høsten?
Noe godt til kaffen? Besøk Beans.
Er du en av de mange søtmonsene som bare MÅ ha noe godt ved siden av kaffen? Da er Beans kaffebaren for deg. Her får du både god, nykvernet kaffe OG noe godt ved siden av. Muffins, wienerbrød eller vaffel? Valget er ditt. Dessuten er Beans oppdatert på de aller siste kaffetrendene.
– Jentene våre har akkurat vært på kaffekurs i Sandefjord, så nå er vi oppdatert på det aller siste innen kaffe og har mange nye ideer, smiler daglig leder hos Beans, Martin Torkar.
Norske kaffevaner
– Ni av ti voksne nordmenn drikker kaffe.
– To av tre drikker kaffe hver dag.
– Totalt drikkes det 11 millioner kaffekopper i Norge hver eneste dag.
– Hver kaffedrikkende nordmenn drikker rundt fire kopper hver dag – og 1.200 kopper i året.
– Aller flest kaffedrikkere finner vi i Midt-Norge, mens Oslo kommer hakk i hæl.
Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, www.kaffe.no
Her får du kaffe på Oslo S:
– 7-Eleven
– Bakeriet
– Beans
– Bella Bambina
– Burger King
– Cafe Opus
– Caffe Ritazza
– Deli de Luca
– Kristiania Bar og Café
– La Baguette